Overlast op strand Urk loopt uit de hand
URK – Dronken Urker jongeren zorgen voor veel overlast op het strand van het vissersdorp. „Kratten vol bier worden er gedronken.” Vanavond zullen enkele fracties, waaronder die van de ChristenUnie, het onderwerp aan de orde stellen in de raadsvergadering.
Het afgelopen paasweekend was het opnieuw raak. Zo’n 300 jongeren bouwden er een feestje, zegt havenmeester J. van de Berg, die vlak bij het strand werkt. „Het was vreselijk. Ze sjouwden krattenvol bier het strand op en sloegen het ene na het andere flesje achterover. Stomdronken jongeren plasten tegen bootjes aan. Anderen hadden radio’s bij zich waaruit keiharde muziek schalde. Als je er wat van zegt, krijg je een grote mond.”
Van de Berg probeerde maandag de groep tot bedaren te brengen, maar voelde zich in zijn eentje te midden van de onruststokers bedreigd. „De jongeren kwamen direct om me heen staan. Het duurde erg lang voordat de politie er was.”
De dronken jongeren zorgen naast een hoop overlast ook nog eens voor gevaarlijke situaties, waarschuwt de havenmeester. „Er lopen kleine kinderen tussen om de lege flesjes op te pikken. Ze wachten tot een van die drinkende gasten weer een flesje op heeft en nemen het mee voor het statiegeld. Het ergste is nog dat mama gewoon staat toe te kijken als haar kind daarmee bezig is.”
Niet alleen in het paasweekend was het raak. Zodra het mooi weer is, doet de overlast zich in de meeste weekenden voor, vooral in de nacht van zaterdag op zondag. Van de Berg: „Big party’s, compleet met barbecue en drank. Dat moeten we niet hebben. Het is niet mijn taak om erop toe te zien, maar ik doe het wel. Dit kan zo niet doorgaan. Het is een probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden.”
Maandag bekeurde Van de Berg twee jonge Urkers die in de haven zwommen. Ze kregen beiden een boete van 100 euro. „Ik kreeg een grote mond. Van de ouders krijg ik boze vragen voor de voeten geworpen: waarom ik hun kind heb beboet. In een dorp waar iedereen elkaar kent, is het uiterst lastig om handhavend op te treden.”
Juist die handhaving moet veel beter, vindt A. Woord, fractievoorzitter van de ChristenUnie. „Er geldt een drankverbod op het strand. Als je dat niet handhaaft, heeft zo’n verbod geen enkele zin. De afgelopen dagen liep de overlast de spuigaten uit. Harde muziek, grove taal, drankpartijen. Jongeren op scooters reden met een krat pils tussen de benen naar het strand.”
Woords fractie stelt vanavond voor om de jongeren die de drank aanvoeren al bij de toegangsweg naar het strand tegen te houden. „Er is maar één toegangsweg. Zet daar een buitengewoon opsporingsambtenaar of een andere toezichthouder neer en laat die alle drank in beslag nemen. De misstanden op het strand zijn geen visitekaartje voor ons dorp.”
SGP-raadslid J. Hakvoort noemt het gedrag op het strand „bij de beesten af.” Het gaat volgens hem om twintig jongeren die de aanstichters van de overlast zijn. „De rest hangt er een beetje bij.”
In tegenstelling tot de ChristenUnie zal de SGP vanavond geen vragen stellen over de kwestie. „Vorige week heeft de wethouder toegezegd nog voor de zomer met een totaalplan voor herinrichting van het havengebied te komen. Wij willen hem nu niet voor de voeten lopen.”
Burgemeester J. Kroon dreigde deze week met een strandverbod voor de raddraaiers.