Christelijke Gereformeerde Kerken zien ledental toenemen
AMSTERDAM – Het ledental van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is vorig jaar met 74 gestegen. Dat blijkt uit het vrijdag verschenen ”Jaarboek 2011”.
Het aantal leden bedroeg per 1 januari 2011 74.478, van wie 28.819 doopleden en 45.629 belijdende leden. Een jaar eerder waren dit er respectievelijk 28.913 (-94) en 45.461 (+168).
In de Christelijke Gereformeerde Kerken was er een aantal jaren sprake van een dalende lijn. In 2009 verloor het kerkverband 289 leden, in 2008 en 2007 waren dat er respectievelijk 77 en 134. Het jaar daarvoor was er een lichte groei: 21.
De geringe winst is te danken aan een geboorteoverschot, concludeert ds. H. J. Th. Velema (Hoogeveen) in zijn jaaroverzicht. „Want winst of verlies zit ’m niet zozeer in het grensverkeer met andere kerken: bij de doopleden gingen 31 personen méér over naar andere kerken dan er binnenkwamen en bij de belijdende leden kwamen er acht personen méér binnen dan er naar ander kerken overgingen.”
Grensverkeer met de Protestantse Kerk in Nederland, baptistengemeenten en evangelische gemeenten leverde ook dit jaar weer een negatief resultaat op. Het omgekeerde geldt voor de Rooms-Katholieke Kerk, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Gereformeerden Gemeenten en de Oud Gereformeerde Gemeenten.
Er sloten zich 92 buitenkerkelijken bij de CGK aan. „En wie zou daar niet oprecht blij mee zijn? Een gemeente ter grootte van Poederoyen erbij!”
Aan de andere kant gaven 69 doopleden en 57 belijdende leden aan zich bij verhuizing niet meer bij een kerk te zullen aansluiten. En niet minder dan 290 doopleden en 177 belijdende leden onttrokken zich aan de CGK. „Samen zijn dat 550 leden – en wie zou daar niet oprecht verdrietig van worden? Een gemeente ter grootte van Aalten weg!”
Ds. Velema vraagt zich af hoe de kerk het aantal uittreders kan terugdringen. „Nee, het gaat me niet om het cijfer, maar om de geestelijke nood die erachter zit. Wat is het, dat mensen zeggen: Het hoeft voor mij niet meer? Hebben ze de tegenwoordige wereld lief gekregen? Is het de laatste stap na jaren van onverschilligheid?”
De CGK tellen 148 dienstdoende predikanten en 62 emeriti predikanten (exclusief hoogleraren van de Theologische Universiteit Apeldoorn). Er gingen vorig jaar vier predikanten met emeritaat: ds. J. Van Amstel (Ede); ds. J. Jonkman (Drachten); ds. M. J. Oosting (Biezelinge) en ds. M. van der Sluys (Nieuwpoort). Overleden zijn ds. A. Bijkerk (Delft) en drs. W. van Heest (Deventer).
Het aantal gemeenten nam met één toe. Door de (her)instituering van Amsterdam-Noord tellen de CGK nu 182 plaatselijke kerken.