„Nederland zit vanaf nu definitief vast aan JSF”
DEN HAAG – Nederland zit „definitief vast aan de financiële molensteen die JSF heet.”
Die conclusie trok PvdA-Kamerlid Eijsink woensdag tijdens een Kamerdebat over deelname aan de testfase van de JSF, de mogelijke opvolger van de F-16.
Een Kamermeerderheid van VVD, PVV, CDA en SGP gaf minister Hillen (Defensie) groen licht om een tweede JSF-testtoestel te kopen en ook alvast piloten te laten oefenen met dat vliegtuig.
De PVV sputterde op dat laatste punt nog even tegen. Kamerlid Brinkman noemde het „pure kapitaalvernietiging” om een „hele vloot” piloten op te leiden voor de JSF, terwijl nog niet definitief voor dat toestel is gekozen. Hillen stelde hem gerust door erop te wijzen dat slechts vijf piloten aan de opleiding deelnemen.
De minister verklaarde dat Nederland ook bij deelname aan de testfase „nog steeds de vrijheid heeft om de JSF te kopen of niet.” PvdA’er Eijsink gelooft daar helemaal niets van. „Na vanavond zitten we eraan vast”, zei ze woensdag.
„Aanschaf van het tweede testtoestel betekent vanzelfsprekend een nieuwe stap in de richting van de aanschaf van meerdere JSF-toestellen”, aldus SGP-Kamerlid Van der Staaij tijdens het debat, „overigens zonder dat hier sprake is van een automatisme.” Officieel beslist het volgende kabinet of de luchtmacht inderdaad de beschikking krijgt over JSF’s, maar daar twijfelt inmiddels bijna niemand meer aan.
Ook ‘JSF-watcher’ Johan Boeder uit Kesteren –drijvende kracht achter de website jsfnieuws.nl– niet. „Na het debat kunnen we vaststellen dat een onomkeerbare stap is gezet.”
Aangezien hij pas rond 2014 een nieuwe discussie over de JSF verwacht, bouwt hij de activiteiten op zijn website „na drie jaar intensief publiceren” af. Boeder zal zijn site –bedoeld om het publiek „meerzijdig te informeren over de JSF”– vanaf heden beperkt bijhouden.
Boeder constateerde nog dat er bij de politieke voorstanders van de JSF „onverschilligheid is over de werkelijke feiten.” Het ministerie van Defensie goochelt met cijfers en planningen, stelt hij, maar de pro-JSF-partijen negeren dat. „Daarmee verzaken ze een van de belangrijkste taken van de Kamer: controle van het regeringsbeleid.”