Cultuur & boeken

Jamie Oliver kookt speels

Titel:

Jacques Baas
4 June 2003 17:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

”Happy Days met The Naked Chef”
Auteur: Jamie Oliver
Uitgeverij: Kosmos-Z & K, Utrecht, 2002
ISBN 90 215 9920 1
Pagina’s: 320
Prijs: € 24,99. Jamie Oliver is opgegroeid als zoon van een kroegbaas in het mooie dorpje Clavering in het noorden van het Britse Essex. Als achtjarige jongen begon hij in zijn vrije tijd zijn zakgeld te verdienen bij zijn vader, de eigenaar van de pub. Jamie spoelde de glazen en dweilde de vloer. Later promoveerde hij tot bordenwasser in de keuken van het etablissement en kwam hij in aanraking met de koks.

De koks moedigden de kleine Jamie aan en spoedig kreeg hij andere en leukere dingen te doen in de keuken. Daarmee begon de ontwikkeling van zijn praktische en technische vaardigheden. Op zijn vijftiende besloot Jamie Oliver kok te worden. Hij bofte met zijn toelating tot het Westminster Catering College in Vincent Square. Na zijn opleiding werkte hij onder meer in Frankrijk en met beroemde koks in Londen, zoals Antonio Carluccio van het Neal Street-restaurant en Rose Gray en Ruth Rogers van het River Café.

De nu 26-jarige Jamie Oliver leidt inmiddels het restaurant Monte’s in Londen en is wereldberoemd vanwege zijn televisieoptredens, die ook in Nederland worden uitgezonden. ”Happy Days” is Olivers derde kookboek.

Zelf zegt hij: „Het gaat allemaal om kennis van je producten.” Dol is hij op verse kruiden - hij gebruikt ze veel in zijn recepten. Er staan nieuwe en spannende recepten in het boek: gemarineerde, op rabarber gebraden varkenshaas, gebraden parelhoen met granaatappels en spinazie, een heerlijke erwtenstamppot met mint. Maar het geweldigst is een hele gegrilde zalm, verpakt in kruiden en kranten.

”Happy Days” bevat ook uitstekende klassiekers zoals kip in grof zeezout, chili con carne en spaghetti met salami, tomaten en venkel. Het kookboek is doorspekt met Italiaanse recepten. Je kunt ook niet anders verwachten, gezien Jamie Olivers werkervaring bij koks als Carluccio.

Zelf probeerde ik een heerlijke citroenpudding. In het recept kom je weliswaar 120 gram vanillesuiker tegen, terwijl wij dat in de winkel in zakjes van 5 gram kopen. Maar je kunt het gemakkelijk zelf maken met suiker en vanillestokjes in de foodprocessor. In het hoofdstuk ”Je bent wat je eet” geeft Jamie belangrijke en gezonde suggesties over eten en drinken.

”Happy days met The Naked Chef” is een vrolijk en speels kookboek met vaak verrassende recepten en is met veel fantasie samengesteld. Het fotowerk is mooi en ziet er smakelijk uit, en de receptuur is duidelijk. Het boek is vlot geschreven, met soms krachtige bevestigingen als Jamie Oliver iets echt lekker vindt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer