Kate neemt laatste hobbel voor huwelijk
Het kantoor van prins William gaf vorige week een korte verklaring uit. In de Engelse media kreeg het bericht flink wat aandacht, in Nederland amper. Het hof meldde dat Kate Middleton in maart tijdens een besloten bijeenkomst officieel lid is geworden van Kerk van Engeland.
De toetreding of confirmatie vond plaats tijdens een privékerkdienst in St. James’s Palace in Londen. De dienst stond onder leiding van de bisschop van Londen, Richard Chartres. Alleen Kates familie en prins William waren erbij aanwezig. De verklaring meldt verder: „Miss Middleton, die al gedoopt was, besloot om als lid te worden bevestigd als onderdeel van de voorbereidingen op haar huwelijk.”
Als prins William eens de troon zal bestijgen, wordt hij ook hoofd van de Church of England. Het kan dan niet zo zijn dat zijn vrouw slechts dooplid is van de kerk.
Vrienden van Kate spreken van een bewuste stap, aldus Engelse media, critici van een formaliteit: Kate en haar ouders bezoeken bij hoge uitzondering kerkdiensten. Als Catherine volgende week in de Westminster Abbey naar het altaar loopt, is zij in ieder geval volwaardig lid van de kerk. Of veel Britten zich eraan zouden hebben gestoord als het niet zo zou zijn geweest, is zeer de vraag.
Gevoeliger had het gelegen als Kate een rooms-katholieke achtergrond zou hebben gehad. Een wet uit 1701 bepaalt dat erfgenamen van de troon niet met een rooms-katholiek getrouwd mogen zijn.
Catherine is ook in dit opzicht nu klaar voor de grote plechtigheid in Westminster Abbey; de kerk waar veel grote koninklijke gebeurtenissen, zoals huwelijken en jubileumvieringen, plaatsvinden.
Overigens kozen prins Charles en Diana er bij hun huwelijk voor in de andere grote kerk van Londen, de St. Paul’s Cathedral te trouwen. William en Kate gebruiken, misschien wel juist daarom, de Abbey.
Tijdens de huwelijksdienst zullen meer dan 1200 gasten het stel omringen. Wie precies is nog niet duidelijk, maar naast hun directe familie zijn het veel Europese vorsten en prinsen en prinsessen. Verder veel Engelse adel, maar ook mensen uit de societywereld die tot de kennissenkring van William en Kate behoren.
De dienst begint om 11.00 uur Engelse tijd, maar de eerste gasten zullen al om 8.15 uur hun plaatsen moeten innemen. Prins William arriveert om 10.15 uur bij de kerk, zo is vorige week bekendgemaakt. Vijf minuten later betreden leden en vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen de kerk. Onder hen prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het kroonprinselijk paar van Japan heeft vanwege de aardbeving en tsunami weken geleden afgezegd. Om 10.45 uur arriveert de Engelse koningin bij de kerk.
Kate slaapt de laatste nacht voor haar huwelijk samen met haar familie in het chique Goring Hotel in Londen. Dat was een wens van haar en de familie. Kate vertrekt daar met haar vader om 10.51 uur richting kerk. Als alles precies volgens het draaiboek verloopt, kan de dienst dan om 11.00 uur beginnen. De aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, heeft de leiding.
Om 12.15 uur Engelse tijd rijdt het bruidspaar per koets naar Buckingham Palace. Waar het om 13.25 uur op het balkon zal verschijnen om naar de vele tienduizenden toeschouwers te zwaaien: de bruiloftsdag is in Engeland een nationale feestdag.
Dit is de derde aflevering van een serie in de aanloop naar het huwelijk van de Engelse prins William en Catherina Middleton op 29 april.