Kerk & religie

Belangenbehartiger kerktelefonie wellicht opgeheven

NIJKERK – De Landelijke Organisatie Kerktechniek (LOK) gaat zaterdag op haar ledenvergadering het punt „ontbinding van de vereniging” aan de orde stellen.

Kerkredactie
15 April 2011 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 14:33
Foto RD
Foto RD

De LOK, opgericht in 1984 als Landelijke Organisatie Kerktelefoon, adviseert haar ongeveer 700 leden op het gebied van kerktelefoons en geluidsinstallaties. Ook organiseert de LOK workshops voor kosters en kerkenraadsleden.

De organisatie werkt uitsluitend met vrijwilligers. Lidkerken, die 25 euro per jaar betalen, zijn afkomstig uit de breedte van de protestantse en rooms-katholieke kerken.

De laatste jaren ontbeert het bestuur echter slagkracht, zegt woordvoerder A. W. F. Reij uit Alphen aan den Rijn. „We hebben al een tijd geen voorzitter, maar deze rol wordt tijdelijk waargenomen door een van de bestuursleden. Hetzelfde geldt voor de secretaris. Ook de penningmeester is van plan zijn termijn niet te verlengen. Er is meermalen een dringende oproep aan de leden gedaan om hierin te voorzien, maar er kwamen onvoldoende reacties. Een aantal leden reageert zelfs met het alvast maar opzeggen van het lidmaatschap. Op een gegeven moment houdt het op.”

Reij beschouwt als een van de wapenfeiten van de LOK de omschakeling van de klassieke kerktelefoon naar de moderne kerkradio, die de laatste jaren heeft plaatsgevonden. „Dat is onze leden niet ontgaan. We hebben hierdoor een grote toeloop gehad. Maar op dit moment komen leden niet meer in de benen voor de collectieve belangenbehartiging.”

Het bestuur is van mening nog niet klaar te zijn met het werk. „Er is nog steeds animo onder de kerken voor het op maat adviseren op het gebied van geluidsinstallatie, offertes en de uitzending van diensten. Deze diensten worden over het algemeen erg op prijs gesteld. Elke keer als een adviseur van ons daarvoor komt, zijn de mensen er blij mee. We willen dat werk proberen voort te zetten. Daarom willen we morgen aan onze leden het plan voorleggen de individuele dienstverlening te handhaven, zodat we onze achterban van dienst kunnen blijven zijn. Alleen dan op een andere, modernere leest geschoeid.”

Een voorbeeld van collectieve belangenbehartiging die zal gaan verdwijnen betreft de frequenties die gebruikt worden voor draadloze microfoons, zegt Reij. „Die frequenties gaan straks geveild worden. We zien nu al dat kerken hier onvoldoende op zijn voorbereid. Veel kerken zijn zich zelfs niet bewust van de consequenties van deze veiling, in tegenstelling tot de grote professionele gebruikers. Als de LOK verdwijnt, kunnen we niets meer doen om die pijn te verzachten en andere oplossingen mogelijk te maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer