Binnenland

Nog veel vragen over geweld in Baflo

GRONINGEN/BAFLO (ANP) – De toedracht van de gewelddadige dood van een hoofdagent van de politie en een 29-jarige inwoonster van het Groningse dorp Baflo blijft onduidelijk. De politie kan nog niet exact zeggen hoe de vrouw om het leven is gebracht en wat zich precies heeft afgespeeld bij het station van het dorp, waar de politieman om het leven kwam. Ook het motief van de dader is onbekend.

14 April 2011 15:41Gewijzigd op 14 November 2020 14:32
Foto ANP
Foto ANP

Wel is duidelijk dat de verdachte een 25-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker is. De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, had al langere tijd een relatie met de gedode vrouw, zo maakte de politie in Groningen donderdag bekend. De man is bij zijn arrestatie door vijf politiekogels geraakt. Het is niet bekend hoe zijn toestand is. Hij ligt in het ziekenhuis en kan nog niet worden gehoord. Hij is een bekende van de politie en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Vast is komen te staan dat de politie rond acht uur ‘s avonds een melding kreeg van mishandeling aan de Heerestraat in Baflo, een dorpje zo’n 20 kilometer ten noorden van Groningen met enkele honderden inwoners. In de hal van een appartementencomplex troffen agenten het stoffelijk overschot van de vrouw aan. De politie wil niet zeggen hoe zij om het leven is gekomen, maar wel dat het gaat om een misdrijf.

Na een zoektocht werd de 25-jarige verdachte bij het nabijgelegen station gevonden. Wat er in die fatale minuut precies gebeurde, is nog onduidelijk. Er ontstond een worsteling tussen hem en de hoofdagent in burger uit Godlinze, waarna er schoten vielen. De agent overleed ter plaatse. Omdat er in de omgeving van het station geen ander wapen is aangetroffen, gaat de politie ervan uit dat hij met zijn eigen dienstpistool om het leven is gebracht, aldus de Groningse korpschef Oscar Dros.

Dros omschrijft de doodgeschoten hoofdagent als „toegewijd, professioneel en gewaardeerd”. Binnen het Groningse korps is verslagen op zijn dood gereageerd. „Een inktzwarte dag”, aldus Dros. Het korps heeft van gemeenten, korpsen en particulieren uit het hele land „warme en emotionele” reacties ontvangen. Op de landelijke kerkvergadering van de Protestantse Kerk in Nederland werd aandacht besteed aan het overlijden van de politieagent, die lid was van een PKN-gemeente.

De Groningse burgemeester en korpsbeheerder Peter Rehwinkel is donderdag samen met Dros bij de nabestaanden van de hoofdagent op bezoek geweest. Rehwinkel sprak van een „emotioneel gesprek” waarbij familie en vrienden van de omgekomen politieman aanwezig waren.

De 22-jarige agente die tijdens het schietincident bij het station gewond raakte, is in de nacht van woensdag op donderdag uit het ziekenhuis ontslagen. Ze maakt het naar omstandigheden goed, al heeft het voorval grote impact op haar, liet de korpschef weten. Ook een 72-jarige inwoner van Baflo raakte gewond.

Voor zover na te gaan, is het voor het eerst dat het Groningse korps wordt geconfronteerd met een incident waarbij een agent de dood vindt. In heel Nederland zijn sinds 1977 veertien politiemensen tijdens de uitoefening van hun werk om het leven gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer