Zaak-Wilders: Schalken had aarzeling bij diner met Jansen
AMSTERDAM – Raadsheer T. Schalken, die onder vuur ligt vanwege een omstreden etentje op 3 mei 2010, aarzelde of het verstandig was om arabist Hans Jansen uit te nodigen op het diner en daar te spreken over de zaak-Wilders.
Dat zei Schalken woensdagmiddag bij de rechtbank in Amsterdam.
Schalken was een van de drie raadsheren van het Amsterdamse gerechtshof die de zogeheten beschikking in de zaak-Wilders schreef. In die beschikking gaf het hof in januari 2009 het openbaar ministerie (OM) opdracht de PVV-leider te vervolgen. Jansen is getuige-deskundige in de zaak-Wilders.
Opmerkelijk was dat Schalken woensdag toegaf dat hij er rekening mee hield dat de beschikking van het hof aan de orde zou komen op het etentje van 3 mei 2010.
Voorafgaand aan het bewuste etentje had Schalken aarzelingen bij het uitnodigen van arabist Jansen en daar over de zaak-Wilders te spreken, zei Schalken woensdagmiddag. „Het kon een verkeerde indruk wekken.”
Desondanks besloot Schalken toch aan tafel te gaan met Jansen. Schalken stelde dat hij een „commentariërende” rol had toen het gesprek ging over de beschikking van het gerechtshof. „Ik legde uit wat er in de beschikking staat. Je weegt de voors en tegens. Ik zat daar als emeritus hoogleraar. Het zit in je bloed om zaken uit te leggen. Ik heb twintig jaar lang studenten ons rechtssysteem uitgelegd. Ik zag er geen been in om tijdens dat etentje in een kring van vrienden op academisch niveau over de beschikking te praten.”
Wel gaf Schalken tegenover Moszkowicz toe dat hij daarmee het risico liep om het zogeheten geheim van de raadkamer te schenden. Het geheim van de raadkamer houdt in dat rechters niet uit de school mogen klappen over beraadslagingen die leiden tot een beslissing.
Schalken zei teleurgesteld te zijn toen hij merkte dat arabist Jansen de beschikking van het gerechtshof niet had gelezen. „Hij had een fel oordeel over de beschikking en trok een vergelijking met een kettersproces. Dat een academicus kritiek heeft op een beschikking die hij zelf niet heeft gelezen, vind ik beneden peil.”
Mr. Bram Moszkowicz, raadsman van Wilders, stak de draak met een opmerking van Schalken die zei dat hij „een professionele antenne” heeft voor vertrouwelijkheid van gesprekken. „Dat hij die woorden nog in de mond durft te nemen.”
Schalken sprak tijdens een eerder diner ook met Paul Scheffer, publicist over migratievraagstukken, over de beschikking in de zaak-Wilders. Schalken gaf toe dat hij „natuurlijk” een pleitbezorger was van de beschikking. Scheffer had moeite met die beschikking.
Schalken wilde woensdagmiddag advocaat Moszkowicz niet aankijken. Hij legt verklaringen af met het oog naar de rechtbank gericht. „Dat is in strafrechterlijke zin juist”, zei magistraat Schalken. Moszkowicz reageerde: „Als ik uw antwoorden maar kan volgen.” Schalken beantwoordde vragen dus met de rug gekeerd naar Moszkowicz.
Schalken zei woensdag hij dat hij niet eerder dan tijdens het etentje ervan hoorde dat Jansen enkele dagen later als getuige-deskundige zou worden gehoord in de zaak-Wilders.
Opmerkelijk was dat Schalken woensdag afstand nam van zijn baas, president mr. L. Verheij van het gerechtshof in Amsterdam. Die zei vorig jaar oktober dat het „niet handig” was dat Schalken in gesprek was gegaan met Jansen over de zaak-Wilders. Schalken zei dat hij er „geen kwaad” in ziet om met de arabist te spreken over de beschikking.
Wel zei Schalken dat hij „een volkomen verkeerde inschatting” van Jansen had gemaakt. „Jansen reageerde zó persoonlijk en niet academisch. Hij is tijdens dat diner voor mij door de grond gezakt. In zijn eigen belang heeft hij de gesprekken tijdens het etentje openbaar gemaakt. Dat ik hem verkeerd heb ingeschat, is achteraf gezien onhandig.”
Aan het slot van het verhoor van Schalken kreeg Wilders zelf kort het woord. Hij vroeg of Schalken snapt dat „veel mensen” het feit dat de raadsheer met Jansen dineerde „onprofessioneel, beneden alle peil en schandelijk vinden.” Schalken: „Achteraf heb ik het allemaal zeer ongelukkig gevonden. Maar ik zeg wel dat Jansen over de islam gehoord zou worden, niet over de beschikking van het gerechtshof. Of ben ik in de verkeerde film beland?”
Wilders: „Ja, u zat in de verkeerde film.”
De rechtbank kwam er vandaag niet toe Bertus Hendriks, Midden-Oostendeskundige, te horen over het etentje. Hendriks was ook aanwezig bij het diner. Vrijdag wordt Hendriks gehoord.