Kerk & religie

Maleisische regering komt christenen tegemoet

Aan het slepende conflict in Maleisië rond het importeren en verspreiden van Bijbels –waarin voor God het Arabische woord ”Allah” wordt gebruikt– lijkt een einde te komen. De regering van het overwegend islamitische land wil voortaan zowel het een als het ander toestaan, berichtte de nieuwsdienst Asia News eind vorige week. De Maleisische autoriteiten hebben christenen bovendien gevraagd hen hun „tekortkomingen” in deze kwestie te vergeven.

Kerkredactie
13 April 2011 14:18Gewijzigd op 14 November 2020 14:31

In een verklaring van tien punten geeft de regering aan dat er geen voorwaarden meer zullen worden verbonden aan het importeren of lokaal drukken van Bijbels voor de deelstaten Sabah en Sarawak (Oost-Maleisië, op het eiland Borneo). Beide kennen grote christelijke gemeenschappen. Bijbels voor West-Maleisië (het schiereiland Malakka) zullen echter wel een herkenningsteken krijgen: op de kaft zal een kruis komen te staan en de aanduiding ”christelijke publicatie” – dit om de islamitische bevolking zo veel mogelijk tegemoet te komen.

De Maleisische autoriteiten hebben daarnaast verklaard dat personen die met hun Bijbels reizen tussen Sabah en Sarawak en de andere elf deelstaten niet langer iets in de weg mag worden gelegd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft hiertoe richtlijnen opgesteld, en tegen ambtenaren die deze niet toepassen, zullen disciplinaire maatregelen worden getroffen.

De importeurs van de 35.100 Bijbels die begin dit jaar in beslag zijn genomen, kunnen die kosteloos ophalen, aldus Asia News verder. Van deze 35.100 Bijbels heeft het ministerie er overigens 5100 voorzien van de woorden „Deze Goed Nieuws [Maleisische] Bijbel mag alleen door christenen worden gebruikt”. De importeur, het Maleisisch Bijbelgenootschap (BSM), voelde er aanvankelijk dan ook niet veel voor om de Bijbels op te halen, in Port Klang. Inmiddels heeft ze dit toch gedaan, om te voorkomen dat ze „verder ontheiligd worden.” BSM wil ze echter niet meer verkopen. Ze zal de Bijbels „respectvol bewaren als museumstukken en als een erfgoed voor de christelijke kerk in Maleisië.”

De andere 30.000 Bijbels liggen sinds 12 januari in Kuching Port, en zijn bedoeld voor een afdeling van de internationale organisatie The Gideons. Ook deze zouden inmiddels beschadigd zijn door het stempel dat erop is gezet.

Het Maleisisch Bijbelgenootschap heeft de ”tienpuntenoplossing” die de regering heeft bedacht, aanvaard. In een verklaring gaf BSM-president Lee Min Choon aan „diep geraakt” te zijn „door de nederige houding die de overheid in dit conflict inneemt en haar verzoek om vergeving. Het BSM vergeeft, zonder te aarzelen.”

Menig Maleisisch christen reageert sceptischer. Bolly Lapok, een anglicaans priester, verklaarde tegenover de online-nieuwsdienst Malaysian Insider: „Het is een garantie, maar we hebben al eerder van dit soort garanties gekregen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer