Binnenland

Nijmegen in de fout met parkeerbeleid

De gemeente Nijmegen heeft de ene fout na de andere gemaakt bij de invoering van een nieuw parkeerbeleid in de stad.

ANP
4 June 2003 09:19Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

De ambtenaren waren te enthousiast over het systeem van pasparkeren, het college van B en W heeft te laat ingegrepen in de problemen die ontstonden, het publiek is te laat en te slecht ingelicht over de veranderingen en de gemeente was te afhankelijk van de leverancier, die haperende automaten leverde.

Dat staat in een rapport dat het Nijmeegse stadsbestuur intern heeft laten maken over het fiasco rond het pasparkeren. Het college heeft het rapport dinsdag besproken en zich voorgenomen in het vervolg dergelijke projecten kritischer te volgen. Ook ambtenaren dienen een kritischer houding te hebben.

Nijmegen verving in 2002 alle muntautomaten door parkeerautomaten waarvoor een chipknip nodig is. Nadat de apparatuur was geplaatst, stak een storm van kritiek op. Ondernemers in het centrum zagen hun inkomsten achteruit vliegen, omdat klanten de pasparkeerautomaten meden en voor omliggende winkelcentra kozen. Duitsers, die veel in Nijmegen komen winkelen, konden de automaten helemaal niet gebruiken, zodat de gemeente ijlings parkeerpasjes moest laten maken. Die bleken ook nodig voor het onverwacht grote aantal mensen dat helemaal geen chipknip had.

Veel mensen begrepen het systeem niet, dat ook nog eens veel te traag werkte. De gemeente probeerde het tij nog te keren met een kostbare, intensieve campagne, maar moest uiteindelijk toch door de knieën. Nu kunnen bezoekers van het Nijmeegse centrum in alle parkeergarages ook weer met muntgeld betalen, terwijl langs de randen van het stad borden staan die aangeven waar pasparkeren niet verplicht is.

Uit het rapport blijkt voorts dat het eigenlijk helemaal niet nodig was om het parkeersysteem te vervangen. De enige reden daarvoor was dat huisbankier ING met de invoering van de euro een veel hogere vergoeding zou gaan vragen voor het verwerken van parkeergeld. Hoeveel de hele kwestie de gemeente uiteindelijk heeft gekost, is niet bekend geworden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer