Opinie

Hoofddoek vergelijkbaar met lange rok

Het Don Bosco College mag leerlingen verbieden een hoofddoek te dragen, bepaalde de rechter vorige week. De hoofddoek is echter geen religieus symbool, schrijft Abdul Haq Compier in een open brief aan de rector van de Volendamse school.

11 April 2011 20:56Gewijzigd op 14 November 2020 14:29
Foto ANP
Foto ANP

Geachte heer Dekkers,

U verbiedt de moslima’s op uw school een hoofddoek te dragen omdat het een religieus symbool zou zijn. Heeft u ook de hoofddoek van de Mariabeeldjes gehaald die ongetwijfeld in uw school staan, en heeft u uw plaatselijke kerk erop aangesproken dat Maria een islamitisch symbool draagt?

Natuurlijk niet. De hoofddoek en zelfs gezichtsbedekkende sluiers zijn niet exclusief voor de islam. Ook in onze hedendaagse cultuur worden ze beschouwd als kledingstukken die vrouwen eer en waardigheid geven. De heilige Maria draagt ze en wordt als zodanig vereerd als de moeder van God. Nonnen geven ermee aan dat zij zich aan een geestelijk leven wijden. Verpleegkundigen droegen tot voor kort hoofddoekjes. Prinsessen en vrouwen van adel worden in films met een sluier afgebeeld. Ook onze traditionele klederdrachten kennen de prachtige kanten kapjes; Volendam staat hier zelfs bekend om.

Het is verkeerd om de hoofddoek te beschouwen als een religieus symbool. Het is een kledingstuk zoals alle andere. Het is niet te vergelijken met het kruisteken, maar eerder met de lange rok van sommige christelijke meisjes. Het verbieden van de hoofddoek is te vergelijken met het aan christelijke meisjes ontnemen van het recht om zich volgens hun normen te kleden.

Wanneer moslima’s naar een islamitische school gaan, is dat slecht voor integratie, zegt men. Wanneer zij naar een christelijke of openbare school gaan, beschouwt men hun klederdracht als een bedreiging voor hun identiteit en worden ze beperkt in het uitoefenen van hun geloof. Christelijke scholen zouden een voorbeeldrol moeten nemen in tolerantie. Christus heeft nooit bezwaar gemaakt tegen de hoofddoek van Zijn moeder, en laat in de gelijkenis van de Samaritaan zien dat het verkeerd is om mensen om hun godsdienst te discrimineren.

We hopen dat u tot inkeer komt en dat u straks tegen God de Vader kunt vertellen dat u barmhartigheid heeft betoond aan Zijn schepping, zoals Christus ons geleerd heeft. Wij kunnen u van onze kant zeggen dat wij christenen op onze scholen in Afrika niet discrimineren en onze godsdienst niet opdringen. Wij veroordelen plaatsen waar dat wel gebeurt.

Hoogachtend,

Abdul Haq Compier

De auteur is hoofdredacteur van Al-Islaam, het tijdschrift van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer