Prof. Reitsma: Christen moet nederigheid leren
NIJKERK – Meer dan 4000 evangelicale christenen uit de hele wereld bezochten in oktober in Kaapstad het Lausanne Congres voor Wereldevangelisatie. Maar wat levert zo’n zendingscongres nu concreet op? Prof. dr. B. J. G. Reitsma: „We worden uitgedaagd om in alle nederigheid van Jezus Christus te leren ons kruis op ons te nemen en Hem te volgen.”
Prof. Reitsma, bijzonder hoogleraar kerk in de context van de islam aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, was een van de dertig Nederlandse deelnemers aan het zendingscongres in Kaapstad. Hij sprak maandag in Nijkerk op de raadsvergadering van de Evangelische Zendingsalliantie (EZA) over de betekenis van ”Lausanne” voor de zending.
Volgens prof. Reitsma kunnen christenen tenminste vier lessen trekken uit het zendingscongres: de noodzaak van nederigheid, het beter begrijpen van Gods werk in wereld, het opnieuw nadenken over zending, en de uitdaging van de islam.
Hoogmoed en arrogantie van christenen kunnen het werk van God bedreigen, aldus prof. Reitsma. Een pijnlijk moment op het zendingscongres vond hij de presentatie van een Amerikaans onderzoek met statistieken over het aantal onbereikte volken in de wereld. „Tot mijn grote schrik stonden daar ook 1,2 miljoen christenen in Libanon tussen. Dat bleek een fout te zijn, maar eigenlijk zeg je dat het hier niet om ware christenen gaat. Wat betekent het dan dat ze elke week het Evangelie horen? Zo wordt het werk van God in deze wereld ontkend.”
Christenen moeten leren dit werk van God in de wereld beter te begrijpen, aldus prof. Reitsma. „We hebben sterk het idee dat het Westerse christendom het ware christendom is. Maar het Evangelie is niet Westers maar Oosters. Jezus was een jood, gehuld in de cultuur van het Midden-Oosten. We moeten ons realiseren dat we leven in de nadagen van het Westerse christendom. Het zwaartepunt van het Evangelie is verschoven, maar misschien is dat nog niet zo zichtbaar omdat wij het geld hebben.”
Volgens de Amsterdamse hoogleraar moeten christenen op een andere manier over zending denken. „Christenen in Nederland dienen te leren hoe ze als minderheid, zonder programma’s, geld, macht of invloed, missionair kunnen zijn. Dan komt het aan op radicale toewijding en navolging van Christus. Hij zegt: waar je hart is, daar zal ook je schat zijn.”
Een vierde les is de uitdaging van de islam voor de kerk, zei prof. Reitsma. Volgens hem vormen toegewijde moslims een grotere bedreiging voor christenen dan de extremistische islam. „Mensen worden eerder aangetrokken door toegewijde dan door extremistische moslims.”
Hij vergeleek de uitdaging van de islam met een spiegel. „Welk beeld van Christus dragen we? Als christenen voortdurend bang zijn, wat zegt dat over hun God? Als we de liefde van Christus verkondigen in de vorm van polemiek en oorlogstaal, brengen we dan wel de liefde van Christus?”