Defensie wil in 2014 weer op orde zijn
DEN HAAG (ANP) – Defensie wil de bezuinigingen en de daarmee gepaard gaande reorganisatie binnen vier jaar realiseren. Eind 2014 moet de organisatie weer op orde zijn. De krijgsmacht is dan kleiner, maar de eenheden moeten dan goed gevuld zijn en goed kunnen trainen. Ook de voorraden moeten op peil zijn.
Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. Structureel moet Defensie de komende vier jaar 1 miljard euro bezuinigen, op een budget van nu nog bijna 8,5 miljard euro.
De grootste bezuinigingen worden doorgevoerd op het vlak van bestuur, ondersteuning en operationele logistiek. Het gaat om ruim 617 miljoen euro, 64 procent van het bezuinigingsbedrag. De staven, waarvan het grootste deel in Den Haag zit, worden met 30 procent verkleind. Op 1 juli zullen de concrete maatregelen voor de personele aanpassingen klaar zijn.
Vooral in de bovenlaag wordt gesneden. De helft van het aantal te verminderen functies valt bij de onderofficieren en de officieren. Uiteindelijk moet 60 procent van het personeel bij Defensie in het lagere segment zitten en 40 procent in het hogere. Verjonging van het personeel is volgens Hillen niet alleen nodig om de loonkosten in de hand te houden, maar is ook belangrijk om op termijn een inzetbare krijgsmacht te behouden.
Ook worden duizend civiele dienstauto’s geschrapt. Om geld te besparen, gaat Defensie ook meer activiteiten, vooral het niet-strategische onderhoud, uitbesteden en waar mogelijk samenwerken met het bedrijfsleven.
Op 1 juli zal ook bekend worden welke locaties worden gesloten. Alle nieuwe infrastructuurprojecten worden opgeschort tot 2013.
Ruim een derde van de besparingen, ruim 346 miljoen euro, wordt gehaald door de afstoting van materieel. Dit gebeurt bij zowel de landmacht, marine als luchtmacht. Volgens Hillen neemt daardoor de kwalitatieve en kwantitatieve gevechtskracht af, maar blijft het toch mogelijk om in zware conflicten te kunnen ingrijpen.
Een aantal projecten wordt vertraagd, maar er wordt op enkele punten ook vernieuwd. Het gaat om investeringen in onder meer onbemande vliegtuigjes, digitale weerbaarheid (cyber), satellietcommunicatie, bescherming tegen geïmproviseerde explosieven en raketten.