Christelijke dorpelingen Egypte eisen actie tegen geweld
CAÏRO – Bewoners van enkele overwegend christelijke dorpen in Egypte en mensenrechtenactivisten protesteren vandaag in Caïro tegen de stelselmatige gewelddadigheden in Badraman en Nazlet el Badraman in de buurt van de stad Deir Mawas. Daar is een bende van zo’n tweehonderd moslimextremisten actief, die de koptische christenen zwaar onder druk zet.
Deelnemers aan de betoging hopen na afloop een ontmoeting te hebben met de openbare aanklager in de Egyptische hoofdstad. Daarin willen ze aandacht vragen voor de incidenten in hun woonplaatsen en dringen ze aan op snel ingrijpen van de overheid.
In de twee dorpen is het al maanden onrustig, doordat een bende onder leiding van de 34-jarige politie-informant Ali Hussein de christenen onderdrukt. Twee weken geleden leidde dat tot een aanklacht tegen Hussein. Die werd ingediend door de Egyptische mensenrechtenactivist en jurist Peter el Naggar.
De groep zou verantwoordelijk zijn voor diverse verkrachtingen, de ontvoering van christenkinderen en gevallen van ernstige mishandeling van christenen. Veiligheidstroepen zouden niet ingegrepen hebben toen de gewelddadigheden plaatshadden, aldus de koptische activist Nader Shoukry.
Volgens activist Shoukry is Ali Hussein de zelfbenoemde gouverneur van de twee dorpen, ondanks dat in beide plaatsen burgemeesters het officiële gezag vertegenwoordigen. „Hij handelt onrechtvaardig en tyranniek tegenover de kopten in de dorpen. Hij loopt rond de huizen van christenen met wapens op de schouder, gevolgd door zijn broers, zijn neven en meer dan vijftig bewapende bendeleden van buiten de dorpen.” Hussein zou onder meer een avondklok hebben afgekondigd voor christenen. Ieder die zich na zes uur ’s avonds nog op straat waagt, loopt het risico mishandeld te worden.
In Egypte is het geweld tegen kopten het afgelopen jaar sterk toegenomen. Bij aanvallen op dorpen en een aanslag op een kerkgebouw vielen verscheidene doden. Waarnemers verwachten dat er uiteindelijk in Egypte geen plaats meer zal zijn omdat moslimfundamentalisten het leven voor de christenen onmogelijk maken. Vooral op het platteland, waar ook de plaatsen Badraman en Nazret el Badraman liggen, neemt de wetteloosheid sterk toe
Illustratief voor de bedreigingen in het binnenland is de wijze waarop de bende van Hussein op 28 januari de aanval inzette op het huis van de koptische familie Suweiha. Toen de familie daarvan aangifte deed bij de politie, moesten ze die intrekken omdat Hussein hen, vergezeld van een groep van 200 mannen, met de dood bedreigde. Ook diverse andere huizen van kopten werden die dag aangevallen en de bewoners ervan beroofd. Alle aangiften die kopten daarvan deden, werden onder druk van de moslimextremisten ingetrokken.
Een dag later zou de bende opnieuw een koptische familie hebben overvallen, waarbij ernstige mishandelingen plaatshadden. Deze familie durfde geen aangifte te doen, uit angst dat de kinderen van het gezin dat met de dood moesten bekopen.
Een andere familie moest ruim 20.000 euro betalen om de 30-jarige Alaa Yusuf Iskandar vrij te krijgen, die ontvoerd was door de bende van Hussein. De politie ondernam geen actie na het bericht dat de man was gekidnapt. De 12-jarige zoon van een andere kopt werd op 8 maart ontvoerd. De familie moest bijna 60.000 euro betalen om het kind vrij te krijgen.
De incidenten zouden er toe geleid hebben dat vele christelijke families de dorpen hebben verlaten. De meeste zouden geen geld meer hebben om Hussein tevreden te stellen.
Zaterdag zou Hussein 23 kopten hebben gedwongen met hem mee te gaan naar het kantoor van de openbare aanklager in Caïro. Ze zouden daar de aanklachten moeten intrekken die ze eerder tegen Hussein en zijn bende hadden ingediend.
Eenmaal in de Egyptische hoofdstad bleek het kantoor van de aanklager gesloten te zijn. Daarop bracht Hussein de kopten naar de redacties van diverse kranten, om hen te laten vertellen hoezeer christenen en moslims in vrede met elkaar leven.
Afgelopen zondag bestormde de politie de dorpen om Hussein en zijn bende te arresteren. De bendeleider en zijn kompanen bleken echter vooraf te zijn getipt en konden bijna allen ontkomen. Na drie uur verliet de politie de dorpen.
Volgens het Assyrische persbureau opende Hussein in een reactie op het politieoptreden maandag een aanval op alle kopten in de dorpen. Daarmee zou hij de politie onder druk willen zetten om zijn bendeleden vrij te laten. Hussein zou de koptische dorpsbewoners als gijzelaars vasthouden, totdat zijn eigen mannen zijn vrijgelaten. De dorpsbewoners zouden een beroep hebben gedaan op één van de hoogste militairen in het gebied om hen te redden uit de handen van Hussein.