Kerk & religie

Stichting Kimon krijgt na twintig jaar kantoor

PUTTEN – Stichting Kimon opent zaterdag een eigen kantoor, na twintig jaar vrijwilligerswerk vanuit huis. „Het is tijd om te professionaliseren.”

Willem van Klinken
6 April 2011 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 14:24
Kindertehuis Goeie Hoop in Gordon’s Bay, Zuid-Afrika. Het kindertehuis is een project van Kimon. Foto Kimon
Kindertehuis Goeie Hoop in Gordon’s Bay, Zuid-Afrika. Het kindertehuis is een project van Kimon. Foto Kimon

SGP-Kamerlid Van der Staaij, lid van het comité van aanbeveling van Kimon, verricht zaterdag de officiële opening. Voorlopig wordt de nieuwe huisvesting in Putten betrokken door twee medewerkers, een bureaumanager voor twee dagen per week en directeur Kees Moerman.

Moerman (55), die dertig jaar in het onderwijs werkzaam was, trad in 1995 toe tot het bestuur. In 2007 verliet hij het bestuur om directeur te worden. Aanvankelijk in deeltijd, maar sinds 2009 werkt Moerman de hele week voor Kimon.

Wat voor werk doet Kimon?

„Ik duid ons werk het liefst aan als kinderzending. Evangelieverspreiding heeft voor ons prioriteit. In de context waarin we werken, is hulpverlening echter ook geboden. We onderscheiden ons door niet als ontwikkelingsorganisatie, maar als zendingsorganisatie te opereren.”

In welke landen is Kimon actief?

„We richten ons niet speciaal op bepaalde landen, maar kijken naar de mogelijkheden die zich voordoen. Als iemand naar ons toe komt die graag naar een bepaald land uitgezonden wil worden, sluiten we dat niet bij voorbaat uit. Waar een wil is, wijst God vaak een weg. Zo zijn we nu al actief in tien landen.”

Wat is de achterban van Kimon?

„We willen de volle breedte van de gereformeerde gezindte bedienen, van Protestantse Kerk tot Gereformeerde Gemeenten in Nederland. De meesten van onze werkers komen uit de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Bond en de Gereformeerde Gemeenten.”

Waarom nu een kantoor?

„Het werk stapelde zich op. Tot nu toe deed ik dat vanuit huis, met veel steun van vrijwilligers. Het is tijd om te professionaliseren, we hebben als stichting een sterke groei doorgemaakt.”

Vanwaar die groei?

„De omslag kwam zo’n zes jaar geleden. Aanvankelijk werden de veldwerkers gefinancierd uit het algemene budget, dat amper toereikend was om drie à vier mensen uit te zenden. We zagen echter dat de nood onverminderd groot was. Er kwamen ook veel jongeren naar ons toe die bereid waren om uitgezonden te worden. We hebben toen besloten om onze werkers te gaan financieren via thuisfrontcommissies. Dat heeft een geweldige groei opgeleverd. We hebben nu negentien veldwerkers en zes die zich voorbereiden op uitzending.”

Kimon is een particuliere stichting. Zending is toch het werk van de kerk?

„We merken dat veel kerkelijke organisaties weinig armslag of reikwijdte hebben. Mensen met een roeping zoeken dan toch verder. In de praktijk blijkt dat wij hierin een rol kunnen vervullen. Onze eerste vraag is wel altijd: is je gemeente bereid jou te steunen en tot een gezamenlijke uitzenddienst te komen? Tot nu toe hebben we daar altijd een weg in gevonden.”

Postmoderne jongeren binden zich niet graag, hoor je vaak. Merkt Kimon dat ook?

„Zulke jongeren zijn er, maar er is ook een grote groep die heel serieus bezig is met zijn rol in het Koninkrijk van God. Je hoort wel eens: „De velden zijn wit om te oogsten, maar er zijn weinig arbeiders.” Dat ervaren wij gelukkig toch anders.”

Wat gaat er veranderen door het nieuwe kantoor?

„We willen veldwerkers en projecten beter begeleiden en zo mogelijk onze reikwijdte vergroten. Daarvoor hebben we meer algemene financiële middelen nodig, zodat we onze menskracht op het kantoor kunnen uitbreiden. Er is voldoende potentie om door te groeien naar veertig of vijftig veldwerkers. Met dit kantoor kunnen we dat aan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer