Hoe verder met het patiëntendossier?
DEN HAAG (ANP) – De Eerste Kamer heeft dinsdag het voorstel verworpen waarmee artsen en andere zorgverleners elektronisch informatie over patiënten en hun medicijngebruik landelijk moesten gaan uitwisselen. Vier ministers werkten bijna veertien jaar aan dit zogeheten elektronisch patiëntendossier (EPD), waarin al 300 miljoen euro is gestoken. Drie vragen en antwoorden over het EPD.
De Eerste Kamer wil geen landelijk EPD. Wat gaat minister Schippers nu doen? Terug naar de Tweede Kamer met een nieuw plan?
Het is onduidelijk hoe het precies verder gaat nu een meerderheid in de Senaat Schippers heeft gevraagd verdere „beleidsinhoudelijke, financiële en organisatorische medewerking” aan het landelijke systeem te beëindigen. Op haar beurt kijkt Schippers naar het Nictiz, het Nationaal ICT Instituut in de Zorg, en zorgverleners.
Wat merken patiënten van dit besluit?
Schippers wilde onder meer regelen dat patiënten inzage krijgen in de eigen medische gegevens en regelen hoe bijvoorbeeld bezwaar kan worden gemaakt of hoe is te achterhalen door wie de gegevens zijn opgevraagd. Die opzet stokt, net als plannen voor betere uitwisseling van medicatiegegevens tussen apotheek en ziekenhuis wanneer iemand in het ziekenhuis belandt. De Eerste Kamer wil wel dat het kabinet bekijkt of een elektronische zorgpas de patiënt voldoende zeggenschap kan geven over het eigen dossier.
Anno 2011 zonder landelijk computernetwerk gegevens uitwisselen, hoe moet dat?
Volgens de Senaat betekent dit nee geen stap terug naar de ijstijd. Via regionale netwerken worden momenteel al heel veel medische gegevens elektronisch uitgewisseld. Het is aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College Bescherming Persoonsgegevens om waar nodig maatregelen te nemen en te voorkomen dat de patiënt nadeel ondervindt. Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft Schippers opgeroepen de beveiliging van en uitwisseling tussen de regionale systemen te verbeteren.