Belder: Christen moet opkomen voor Israël
WADDINXVEEN – „De geschiedenis van Israël is de geschiedenis van een volk dat er niet hoort te zijn en een God Die er niet hoort te zijn.” Ouderling D. J. H. van Dijk opende met deze woorden een Israëlavond in de hersteld hervormde gemeente van Waddinxveen. SGP-Europarlementariër Belder haakte in zijn lezing hierop in met enkele voorbeelden uit de praktijk.
Het Europees Parlement neemt volgens Belder bepaald geen neutrale houding aan ten opzichte van Israël. „Er is duidelijk een pro-Palestijnse tendens. Vorig jaar zou ik met de commissie buitenlandse zaken Israël bezoeken. Ik heb zelden een eenzijdiger programma gezien dan dat wat opgesteld was voor deze reis. In Jeruzalem zouden we bijvoorbeeld niet de burgemeester spreken, maar met een pro-Palestijnse non-gouvernementele organisatie. Onze fractie heeft aangegeven niet mee te gaan in deze opstelling.”
Belder noemt ook de late reactie op de vijfvoudige moord op een Israëlisch gezin in Itamar –door een Palestijn in maart– illustratief voor de houding van de Europese Unie tegenover Israël. „Kort na dat drama sprak ik een Israëlische diplomaat. Hij zei: „Waarom zwijgt de wereld na deze moord?” Het was een aanklacht.” Belder kaartte dit als voorzitter van de Israëldelegatie aan. „Uiteindelijk heeft het Europees Parlement toch een afkeurende reactie laten horen. Daar was men in Israël dankbaar voor; er werd stelling genomen tegen terreur.”
De agressieve houding van landen die Israël omringen, baart Belder nog meer zorgen dan de opstelling van de EU. „Van Iran hebben we niets goeds te verwachten. Iran is gelijk aan antisemitisme. De Holocaust wordt ontkend en er zijn tal van samenzweringstheorieën die de Joden in een verkeerd daglicht stellen. Het is de ontmenselijking die we bij de nazi’s zien.”
Veel andere landen gaan mee in deze negatieve houding. „Sjiieten en soennieten, Perzen en Arabieren, hoe verdeeld ook, als het om Israël gaat, trekken ze samen op. Door antisemieten wordt dankbaar gebruikgemaakt van de onrust in het Midden-Oosten. Het Joodse volk is weer zondebok.”
Voor christenen is er een belangrijke taak weggelegd, stelt Belder. „We kunnen niet lijdelijk toezien hoe dit volk wordt bedreigd. Als we echt hart hebben voor het volk van Israël, gaan we daarover praten. Dan zijn we alert en waakzaam als het om zijn veiligheid gaat.”
Ondanks de dreiging die er uitgaat van de machthebbers in het Midden-Oosten en in Europa wil Belder zijn lezing niet somber eindigen. „Christus biedt uitkomst aan het volk van Israël. Dat heeft de Joodse dichter Da Costa duidelijk gezien. „Neen, antwoordt het Godswoord, dat nimmer vergaat/ Niet altijd blijft Isrel der volkeren smaad./ Voor hem bad zijn Koning aan ’t smadelijk kruis./ Haast komt de Verlosser tot Israëls huis.””