Buitenland

Cacaostad Ivoorkust in handen van Ouattara

ABIDJAN (ANP/RTR/AFP) – Gewapende aanhangers van Alassane Ouattara, die door de buitenwereld wordt erkend als president van het West-Afrikaanse Ivoorkust, hebben de havenstad San Pedro veroverd. San Pedro is ‘s werelds belangrijkste haven voor de export van cacao voor bijvoorbeeld chocoladerepen, bonbons en hagelslag.

31 March 2011 19:03Gewijzigd op 14 November 2020 14:19
Foto EPA
Foto EPA

Na de inname zakten de prijzen van cacao naar het laagste niveau in drie maanden. Ze waren fors gestegen sinds de problemen sinds de presidentsverkiezingen van eind november. Handelaren rekenen erop dat de stilgelegde export weer wordt hervat. De prijzen op de termijnbeurs Liffe in Londen zijn deze week al 9 procent gedaald.

Bij de stembusgang werd president Laurent Gbagbo verslagen door Ouattara. Maar Gbagbo weigert doodleuk om te vertrekken en heeft daarbij de steun van het leger en een aantal milities.

Het land is daardoor afgegleden naar een burgeroorlog. De strijd heeft de afgelopen maanden honderden levens geëist. Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen, onder meer naar het aangrenzende Liberia. De onrust kon ontstaan ondanks de aanwezigheid van blauwhelmen van de Verenigde Naties, die hier al sinds de vorige burgeroorlog in 2002 en 2003 proberen de vrede te bewaren.

De troepen van Ouattara zijn met een opmars bezig en staan ook voor de poorten van Abidjan, de belangrijkste stad van het land. Tot dusver waren de troepen van Gbagbo daar heer en meester, maar de schrik zit er goed in. Gbagbo moet lijdzaam toezien hoe belangrijke generaals uit zijn leger overlopen. De chef-staf van zijn leger, generaal Philippe Mangou, is gevlucht naar de residentie van de ambassadeur van Zuid-Afrika. Hij nam zijn vrouw en vijf kinderen mee.

President Gbagbo zelf zou rustig thuis zitten, in een sjieke buitenwijk van Abidjan. De staatstelevisie stelde dat Gbagbo de inwoners de komende uren zal toespreken.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde woensdagavond sancties op aan Gbagbo. Het hoogste VN-orgaan stemde unaniem in met de maatregelen, waaronder een reisverbod en bevriezing van tegoeden. Inmiddels zijn ook Franse troepen gesignaleerd in een voorstad van Abidjan, waar bewoners aan het plunderen zijn geslagen. Ivoorkust is een voormalige kolonie van Frankrijk

De Veiligheidsraad wil dat Gbagbo zich neerlegt bij de verkiezingszege van zijn rivaal Ouattara. Hij moet de macht overdragen en het geweld van zijn aanhangers tegen die van Ouattara stoppen. De VN-resolutie tegen Gbagbo was een initiatief van Nigeria en Frankrijk.

„Het ondenkbare vindt onder onze ogen plaats”, zei de Nigeriaanse VN-ambassadeur Joy Ogwu. Zij zei dat moorden en verkrachtingen in Ivoorkust aan de orde van de dag zijn en dat het geweld volledig uit de hand dreigt te lopen.

Het Afrikaanse land, met ruim 20 miljoen inwoners, had juist gehoopt dat de presidentsverkiezing in november een einde zou maken aan de verdeeldheid in het land. Ouattara heeft veel aanhangers in het noorden, waar overwegend moslims wonen, Gbagbo heeft zijn machtsbasis in het christelijke zuiden van Ivoorkust.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer