Ontpoldering Hedwigepolder lijkt verder weg
DEN HAAG/GOES (ANP) – Het speuren naar alternatieven om ontpoldering van de Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder te voorkomen, lijkt donderdag eenvoudiger te zijn geworden. Van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) en Het Zeeuwse Landschap hoeft de Hedwigepolder namelijk niet langer per se onder water.
Volgens staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw en Natuur) heeft de andere insteek van de Zeeuwse natuur- en milieugroeperingen nu niet direct invloed. „Het is positief dat natuurorganisaties meedenken over een alternatief. We zijn op dit moment druk bezig met onderzoek naar een alternatief voor natuurherstel. Daarvoor halen we alles uit de kast”, laat Bleker weten.
Ad Koppejan, Tweede Kamerlid voor het CDA, denkt dat het wel degelijk helpt als de natuurorganisaties, die eerder nog naar de rechter stapten, willen meewerken aan een alternatief. „Dit vind ik een heel positieve handreiking die goed is voor de verhoudingen in Zeeland en ook voor de natuur. Het biedt ruimte om samen te werken aan natuurherstel.”
Henk Bleker gaf eerder al aan dat er wat hem betreft alleen nog in uitzonderingsgevallen akkers onder water gaan. Net als de Zeeuwen gruwt hij ervan om goede landbouwgrond onder water te zetten. In een uiterste poging de ontpoldering waartoe het vorige kabinet uiteindelijk besloot te voorkomen, beziet kennisinstituut Deltares daarom nu opnieuw het alternatief van het Zeeuwse waterschap. Ook andere projecten die kunnen bijdragen aan een oplossing voor natuurherstel worden bekeken. De uitkomst van deze studie wordt voor de zomer verwacht.
De Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen zou aan de natuur moeten worden teruggegeven om zo schade aan de natuur te herstellen die ontstond door onder meer het verdiepen van de vaargeul van de Westerschelde. Voor de natuurorganisaties was ontpoldering tot nu toe een harde voorwaarde.
De aanhoudend grote weerstand in Zeeland tegen het fenomeen ontpolderen, heeft bijgedragen aan de omslag bij de natuurgroeperingen. „We kunnen ecologisch en juridisch wel gelijk hebben, maar de ontpolderingsplannen leiden tot veel onrust en verdeeldheid in Zeeland”, stelt ZMF-directeur Tjieu van Mierlo die wil aanhaken bij de nieuwe zoektocht. „Dit speelt al tien jaar. Al die jaren dachten we dat het zou lukken. Nu is die verdieping geweest en is de Westerschelde nog niet hersteld.”
De Zeeuwse natuurgroeperingen willen nu een Herstelfonds Westerschelde instellen, waardoor alternatieven voor ontpoldering kunnen worden gezocht. Van Mierlo zegt open te staan voor creatieve oplossingen, zolang maar natuurherstel plaatsvindt.
De Vogelbescherming ziet de stap van de Zeeuwse organisaties niet zitten. „Wij zijn bang dat dit voor nog meer vertraging zorgt en niet tot het noodzakelijke natuurherstel.” Het actiecomité Redt onze Polders reageert uitgelaten. „Misschien dat we er nu samen met de natuurorganisaties wel uit komen.”