Kerk & religie

Eerst de Jood en dan de Griek

De jongerenconferentie van Philo Logus droeg dit jaar het thema ”Zij zullen Mij tot een volk zijn”. Ruim honderd jongeren hebben zich vanaf hemelvaartsdag drie zomerse dagen verdiept in de geschiedenis van het volk Israël. Ds. D. Zoet uit Loon op Zand sprak zaterdag in Austerlitz over het nieuwe Jeruzalem.

Van een medewerker
2 June 2003 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:21
AUSTERLITZ - Ruim honderd jongeren hebben zich vorige week tijdens de jongerenconferentie van Philo Logus drie dagen verdiept in de geschiedenis van het volk Israël. ¶ fotoverantwoording: - Foto Erik(Kottier
AUSTERLITZ - Ruim honderd jongeren hebben zich vorige week tijdens de jongerenconferentie van Philo Logus drie dagen verdiept in de geschiedenis van het volk Israël. ¶ fotoverantwoording: - Foto Erik(Kottier

Philo Logus ontstond acht jaar geleden op initiatief van docent godsdienst J. H. Rozendaal. Hij constateerde dat jongeren uit de rechterflank van de Hervormde Kerk behoefte hadden aan een eigen conferentie. Rozendaal: „We hebben Philo Logus niet opgezet om de HGJB een hak te zetten. Maar deze jongeren voelden zich daar niet thuis. En verder was er niets voor hen.”

De organisator hoeft allang geen advertenties meer te plaatsen. Ongeveer de helft van de jongeren komt ieder jaar terug en het kampgebouw in het bos bij Austerlitz zit steevast vol. Er zijn altijd zo veel aanmeldingen dat Rozendaal en medeorganisator H. Vinke overwogen een nieuwe locatie te zoeken. Een enquête onder de bezoekers wees echter uit dat men de kleinschalige opzet en de daarbij behorende goede sfeer liever niet prijsgeeft omwille van meer mensen.

Tachtig procent van de jongeren is hervormd. De overige twintig procent behoort onder meer tot de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Gemeenten. Ook zijn er jongeren die behoren tot de thuislezers. Uit heel Nederland komen conferentiegangers opdagen. Van het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag tot aan het Friese Hardegarijp.

Een deelnemer wil best kwijt dat hij het ook dit jaar prima naar zijn zin heeft. „Het thema spreekt me aan, ook al is het wat moeilijk om zoiets op jezelf toe te passen.”

Iedere dag is er minimaal één lezing. Ds. R. P van Rooijen (Houten) besteedde op hemelvaartsdag aandacht aan het ontstaan van het volk Israël: een volk uit Abraham gesproten. Afgelopen vrijdag stonden de jongeren stil bij Auschwitz, aan de hand van een diaserie van drs. P. H. op ’t Hof (Scherpenzeel). De derde lezing, getiteld ”De liefde Gods voor een ontrouw volk”, werd gehouden door ds. H. Zweistra (Leerbroek).

Ds. Zoet wijdt een gedeelte van zijn meditatie aan de twaalf poorten van de nieuwe stad Jeruzalem, zoals beschreven in Openbaring 21. „Aan elke zijde zijn er drie poorten. Wees niet bang dat er niet voldoende toegang zal zijn. In God is een volheid en een volkomen weg om zalig te worden. Dat is onmogelijk voor jezelf, maar mogelijk bij God.”

De poorten bestaan uit parels. Ds. Zoet: „De parel van grote waarde is Jezus Christus. Hoe kan ik ooit in het nieuwe Jeruzalem komen dan door Christus alleen?”

De vervangingsgedachte wijst de predikant resoluut af. „God bezoekt het kwaad, maar Hij verwerpt Zijn volk niet. De vervangings- of substitutietheologie is in strijd met de Bijbel, waarin staat dat de heidenen medeburgers en mede-erfgenamen zijn. De belofte van God heeft twee adressen gekregen. Eerst de Jood en dan de Griek. Dat is de juiste volgorde.”

De Heere heeft Israël nog niet afgeschreven, aldus ds. Zoet. „De heidenen mochten erbij komen. Sommige mensen zien in de twaalf poorten hun denkbeeld bevestigd dat ook moslims in de hemel zullen komen. Iedere godsdienst heeft zijn eigen poort en het maakt dus niet uit wat je gelooft, denkt men dan. De parels wijzen er echter op dat alleen degenen die in Jezus Christus geloven, zalig zullen worden.”

De predikant stelt dat het toekomstige Jeruzalem een hemels Jeruzalem zal zijn. Hij is het niet eens met Abraham Kuyper, die ervan uitging dat het nieuwe Jeruzalem op deze aarde zou neerdalen.

Volgens organisator Rozendaal stellen de jongeren veel vragen over de toe-eigening van het heil. „Het mooie is dat we van kerkmuren niets merken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer