Prins en prinses beginnen bezoek aan Vietnam
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben weer wat airmiles verzameld. Was de prins vorig week even in Zuid-Afrika, prinses Máxima vloog voor een enkele dag naar New York. Nu zitten ze in Vietnam voor een handelsmissie.
Velen uren hebben ze samen en alleen al doorgebracht in het vliegtuig. Dat lukt wel met familie in Argentinië, belangen in Mozambique, functies bij de Verenigde Naties en vele internationale verplichtingen wereldwijd.
Prins Willem-Alexander was op 21 en 22 maart in Kaapstad, ter gelegenheid van de viering van Wereldwaterdag 2011. In Kaapstad woonde de prins bijeenkomsten bij over ”Water and disaster” en de algemene vergadering van de Global Water Operators Partnerships Alliance.
De prins liep ook mee met de wandeltocht Walk for Love of Water, een initiatief van de stad Kaapstad. Ook was hij aanwezig bij de finale van een wedstrijd waarbij vijf getalenteerde teams van jonge professionals en studenten hun plannen presenteerden voor innovatieve oplossingen voor watergerelateerde problemen. De prins deed dat als voorzitter van een VN-adviesgroep over water en sanitatie, de United Nations Secretary-General’s Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB).
Ook prinses Máxima vloog als VN-adviseur naar de andere kant van de aarde. Zij reisde in westelijke richting, naar New York om daar op dezelfde dagen als haar man bijeenkomsten ter bevordering van financiële diensten voor lage inkomensgroepen en kleine bedrijven bij te wonen.
Maandag 21 maart had de prinses verschillende vergaderingen bij de Verenigde Naties en ’s avonds was zij eregast bij een diner voor vrouwen die zich inzetten voor financiële regelingen voor armen wereldwijd: het Women’s World Banking 2011 Global Dinner Celebration. Women’s World Banking is een netwerk van 39 microfinancieringsinstellingen, die over de hele wereld leningen en andere financiële diensten verstrekken aan met name vrouwen. Prinses Máxima sprak de aanwezigen aan het begin van de avond toe over het belang van toegang tot financiële diensten.
Dinsdag gaf prinses Máxima een presentatie over microfinanciering aan vertegenwoordigers van verschillende onderdelen van de VN die zich met dit onderwerp bezighouden.
Ook deze week moet het prinselijk paar de kinderen aan de zorgen van anderen toevertrouwen. Vandaag begon hun bezoek aan het Aziatische Vietnam. Het doel van de reis naar het communistische land is de economische betrekkingen tussen Nederland en Vietnam te versterken. De focus ligt op de sectoren water, landbouw, transport en logistiek en olie en gas. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) reizen mee met het prinselijk paar.
Achter hen aan komt een grote economische missie. Ruim tachtig bedrijven sturen hoge vertegenwoordigers mee met deze missie; onder de ondernemingen zijn ABN AMRO, ingenieursbureau DHV en Shell.
Het gezelschap is de eerst twee dagen in de hoofdstad Hanoi en daarna twee dagen in Ho Chi Minhstad (het vroegere Saigon). Gastheer is de Vietnamese vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Khiem.
Of het thema christenvervolging ter sprake komt in Vietnam is niet duidelijk. Vietnam staat op de Open Doorsranglijst van landen waar christenen het moeilijk hebben op de achttiende plaats. Het land telt 8 miljoen christenen, op een bevolking van 89 miljoen Vietnamezen. Maar christenen ervaren grote druk van familie, dorpsgenoten en boeddhistische monniken, aldus Open Doors. De situatie van christenen lijkt de laatste jaren wel wat te verbeteren. Vietnam stond tien jaar geleden hoger op de Open Doorslijst.
Tijdens het bezoek voeren prins Willem-Alexander en prinses Máxima en de staatssecretarissen gesprekken met Vietnamese ministers en autoriteiten en bezoeken ze seminars. Ook staan er bedrijfs- en werkbezoeken op het programma. Naar verwachting wordt er een aantal overeenkomsten ondertekend voor verdere samenwerking.
Zo zullen de prins en Atsma in Ho Chi Minhstad organisaties bezoeken die betrokken zijn bij de infrastructuur en het transport over water, zoals de nieuwe overslaghaven Saigon New Port. De prinses en Bleker gaan in dezelfde stad langs succesvolle Nederlandse ondernemingen in Vietnam: FrieslandCampina, De Heus Voeders (productie van veevoer) en Nedspice (verwerking van specerijen).
In Hanoi presenteert het havenbedrijf van Rotterdam zijn bedrijfsmodel aan de Vietnamese autoriteiten. Het hoge Nederlandse bezoek gaat in de hoofdstad ook naar de Tempel van de Literatuur, voorheen de oudste universiteit van Vietnam en nu een van de belangrijkste historische complexen. Daar vindt een ontmoeting plaats met Vietnamese studenten die in Nederland hebben gestudeerd en Nederlanders die in Vietnam wonen.
Willem-Alexander bracht eerder in oktober 2005 een werkbezoek aan Vietnam dat toen in het teken stond van waterbeheer. De prins zou ook in 2002 een bezoek brengen aan het land, maar dat ging toen vanwege het overlijden van prins Claus niet door.