Medinilla, een opvallende potplant
De medinilla is een prachtige, grote potplant die de laatste jaren steeds populairder wordt.
De plant is niet nieuw, maar de markt was voor deze plant tot nu toe maar heel beperkt. Hij bloeit mooi, maar is nogal groot.
De grote bladeren maken de plant te fors voor veel huiskamers en vensterbanken. Een ander bezwaar is dat de prachtige roze bloemen naar beneden hangen, vaak zelfs over de onderkant van de bloempot heen. Daardoor komt de plant alleen tot zijn recht als hij in een hoge sierpot zit of zo wordt geplaatst dat de bloeiwijzen vrij kunnen afhangen. De eigenschappen van de plant maken trouwens ook het transport moeilijk.
De medinilla komt oorspronkelijk uit de Filipijnen, waar hij in lage struiken voorkomt. De plant groeit doordat er periodiek een stengelgedeelte met twee tegenover elkaar geplaatste grote bladeren worden gevormd. Daarna lijkt de groei enige tijd stil te staan, voordat de plant opnieuw een bladpaar krijgt of bloemknoppen aanlegt. Hij vertakt zich doordat de eindknop in plaats van één, twee of soms drie nieuwe scheuten vormt.
Door selectie zijn er nu kweekvormen te koop die gedrongen groeien en reeds als kleine plant bloeien. Dit zorgt voor nieuwe kansen voor de medinilla. Voor een goede groei vraagt de plant een luchtig, goed doorlatend grondmengsel en tijdens de groei veel licht en regelmatige bemesting. In de wintermaanden mag hij in de zon staan, maar in de zomer dient hij tegen te felle zon te worden beschermd.
De plant moet wel zo veel mogelijk licht krijgen. Een plant kan bij te weinig licht de bloeiwijzen laten vallen. Tijdens de opkweek en de groei vraagt de medinilla een vrij hoge temperatuur van 20 graden Celsius en vochtige lucht. Door in de winter de planten wat droger en koeler te houden, bevorder je de bloemaanleg. Als de bloemknoppen goed zichtbaar zijn, mag de temperatuur omhoog en kan er weer meer water worden gegeven. Grond dient vochtig te blijven.
De meeste exemplaren bloeien in het voorjaar, maar soms volgt er in de nazomer nog een tweede bloei. Vermeerderen gebeurt door een stengelgedeelte met een bladpaar in een potje met luchtig stekmedium te steken en dit in een stekkastje te plaatsen. Het kan ook onder een plastic zak. Belangrijk is dat de bodemtemperatuur 20 tot 25 graden Celsius bedraagt, dus zet de pot op de verwarming.
De bloemtros met grote roze schutbladeren en roze met blauwe bloemen trekt sterk de aandacht. Denk erom dat de bloemen soms druppels guttatievocht vormen die lichte vlekken op hout veroorzaken. Als de afzonderlijke bloemen uitgebloeid zijn, vallen ze af.
Aan het eind van de bloei valt ook de bloeiwijze af, maar de roze schutbladeren blijven nog langere tijd mooi. De medinilla is geen goedkope potplant, maar voor wie er een goede plaats voor heeft, is hij wel gedurende langere tijd een blikvanger. De tijd van kleurende knop tot het afvallen van de schutbladeren kan enkele maanden zijn. Liefhebbers wacht dan de uitdaging om de plant opnieuw in bloei te brengen.