Binnenland

De Valk worstelt met kwestie refoschool

DE VALK – Moet er een reformatorische basisschool komen in De Valk? Die vraag houdt de Veluwse dorpskern bezig en verdeelt de plaatselijke gereformeerde gemeente.

Evert van Dijkhuizen
25 March 2011 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 14:14
De School met de Bijbel in De Valk is volgens sommige ouders, behorend tot de plaatselijke gereformeerde gemeente, niet reformatorisch genoeg. Zij willen een nieuwe school oprichten. Het plan veroorzaakt verdeeldheid. Foto Janus Visser/BDU
De School met de Bijbel in De Valk is volgens sommige ouders, behorend tot de plaatselijke gereformeerde gemeente, niet reformatorisch genoeg. Zij willen een nieuwe school oprichten. Het plan veroorzaakt verdeeldheid. Foto Janus Visser/BDU

De Valk, maar ook Wekerom en Harskamp kennen sinds tientallen jaren een behoudende christelijke basisschool die is aangesloten bij de reformatorische besturenorganisatie VGS. De scholen voeren bewust een open toelatingsbeleid; kinderen uit het hele dorp zijn welkom. De ouders moeten de grondslag van de school onderschrijven of respecteren.

Een groep ouders van de gereformeerde gemeente De Valk-Wekerom vindt de scholen in De Valk, Wekerom en Harskamp niet reformatorisch genoeg. Een aantal kinderen gaat om die reden naar reformatorische scholen in Barneveld, Ede of Kootwijkerbroek.

Een commissie onderzoekt de mogelijkheid om een reformatorische basisschool in De Valk of directe omgeving te stichten. Woordvoerder H. J. van Berkum: „De bezwaren tegen de bestaande scholen zijn theologisch van aard. De ouders voelen zich niet thuis bij de visie op de doop en het verbond die op school wordt uitgedragen. Het lijkt erop dat de kinderen worden gezien als schaapjes van de goede Herder. De ouders missen in het onderwijs de noodzaak van waarachtige bekering.”

Volgens Van Berkum heeft de commissie geprobeerd met de bestaande scholen tot een oplossing te komen. „Onze gedachte was de school in De Valk, de kleinste van de drie, om te vormen tot een school met een strikt reformatorische signatuur. Daar hoort een gesloten toelatingsbeleid bij. Helaas ziet het bestuur, nadat we er samen gesprekken over hebben gevoerd, daar geen kans toe.”

De commissie heeft een enquête onder de ouders gehouden over de vraag hoe het verder moet. „De uitslag dringt ons door te gaan met het verkennen van de mogelijkheid om tot de oprichting van een reformatorische school te komen.” Volgens Van Berkum staat de commissie „nog steeds open” voor gesprekken met de bestaande scholen.

Het open toelatingsbeleid van de School met de Bijbel in De Valk is een „zeer belangrijk punt”, reageert directeur L. van Dijk. „Wij voeren dit beleid al tientallen jaren en proberen daarmee van betekenis te zijn voor het hele dorp. We zijn in de praktijk een reformatorische school: we lezen uit de Statenvertaling, zingen uit de berijming van 1773 en de kinderen leren elke week een psalm. Tegelijk zien we het door ons open toelatingsbeleid als een geweldige kans om kinderen uit niet-christelijke gezinnen met Gods Woord in aanraking te brengen. Met een gesloten toelatingsbeleid is dat niet meer mogelijk.”

Van Dijk herkent zich niet in de typering dat kinderen op zijn school worden gezien als schaapjes van de goede Herder. „Ze horen er in onze visie echt niet klakkeloos bij. Zaken zoals zonde, genade en bekering hebben voluit een plaats in ons onderwijs.”

De directeur betreurt het dat ouders uit De Valk en Wekerom hun kinderen naar scholen in omliggende plaatsen sturen. „Als deze kinderen allemaal naar onze school zouden komen, zou 80 procent van de leerlingen tot de gereformeerde gemeente behoren. Als deze ouders lid worden van de schoolvereniging en zich actief opstellen, bijvoorbeeld door zich beschikbaar te stellen voor het bestuur, zal dat zeker zijn invloed hebben.”

Directeur W. Hol van de School met de Bijbel in Wekerom vindt het „heel jammer” dat de commissie aanstuurt op de komst van een reformatorische school. „In gesprekken met de commissie hebben wij gevraagd: Waarin zijn wij als school veranderd dat u geen vertrouwen meer in ons heeft? Daar komen geen concrete punten uit, behalve het open toelatingsbeleid dat wij al tientallen jaren voeren.”

De kwestie loopt dwars door de gereformeerde gemeente van De Valk-Wekerom heen. Kerkenraads- en gemeenteleden maken deel uit van de commissie die aankoerst op een reformatorische school. Tot dezelfde kerkelijke gemeente behoren ook diverse bestuursleden, onder wie de drie voorzitters, van de scholen in De Valk, Wekerom en Harskamp.

De VGS zou het „zeer betreuren” als er een nieuwe school wordt opgericht, laat directeur H. Vos weten. „De plaatselijke kerkenraad en de schoolcommissie hebben het recht bezwaar te maken tegen de bestaande scholen, tegelijk begrijp ik de argumenten en de reactie van deze scholen. De komst van een nieuwe school zal tot gevolg hebben dat er op de andere scholen leerlingen zullen vertrekken. Bovendien geven we als christenen op deze manier een verkeerd signaal naar de samenleving.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer