Kerk & religie

Dr. Weanzana: Theologie moet dienstbaar zijn

KAMPEN – Te veel theologische opleidingen in Afrika zijn gefocust op het oppoetsen van de eigen reputatie, ten koste van hun dienende functie en met verwaarlozing van het missionaire elan.

Van een medewerker
25 March 2011 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 14:14

Dit betoogde dr. Nupanga Weanzana uit de Centraal Afrikaanse Republiek in de laatste lezing op de European Conference of Reformed Churches (EuCRC). Thema van de donderdag afgesloten conferentie was ”Theologische Opleiding en Zending”.

De lezing van dr. Weanzana werd voorgedragen door dr. B. van den Toren. De Afrikaanse theoloog was niet aanwezig omdat hij geen visum kreeg. Conferentievoorzitter prof. dr. J. W. Maris, emeritus hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn, betreurde de afwezigheid van de Afrikaanse theoloog. Hij memoreerde de moeilijkheden die christenen ondervinden in dit deel van Afrika.

Dr. Nupanga Weanzana, directeur van de Faculté de Théologie Évangélique de Bangui, liet weten dat een studie theologie in zijn land bepaald geen spelletje is. Het gaat gepaard met vele beproevingen zoals bedreiging, sociale uitsluiting en armoede.

De meeste Afrikaanse studenten die aan Engelstalige theologische universiteiten studeren gingen er als Bijbelgetrouwe christenen heen en keerden als vrijzinnige theologen terug. De faculteit van Bangui wil een tegenwicht bieden.

Het seminarie wil dienen en niet vanuit academische hoogmoed heersen. Veelzeggend is de afwezigheid van een kapel op de campus. Studenten vormen geen aparte gemeenschap, maar moeten in hun eigen dorp ter kerke gaan. Hoog wetenschappelijk niveau moet samengaan met persoonlijke vroomheid, aldus dr. Weanzana.

Voor toelating moet iedere student een getuigenis van eigen bekering kunnen geven. Daarnaast moet de lokale gemeente een getuigschrift opstellen waaruit blijkt dat de student betrokkenheid en toewijding uitstraalt.

Tijdens de forumbespreking werd opgemerkt dat dergelijke eisen in Nederland niet gesteld kunnen worden. Aankomende theologiestudenten zijn vaak nog jong en daardoor niet zo gerijpt als de Afrikaanse broeders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer