”Gendercide” bedreiging voor de wereld
In landen als China en India worden miljoenen meisjes geaborteerd of gedood. Deze afschuwelijke praktijk kan niet zonder negatieve gevolgen blijven, stelt dr. Albert Mohler.
De Amerikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Ernest Hemingway schreef ooit een bundel korte verhalen met als titel ”Men Without Women” (Mannen zonder vrouwen). De verhalen zijn angstaanjagend, ze laten zien hoe bruut mannen worden zonder de aanwezigheid van vrouwen. Historicus Niall Ferguson refereert aan de verhalenbundel van Hemingway in een artikel in het tijdschrift Newsweek twee weken geleden. Hij doet dat om te wijzen op de groeiende wereldwijde bedreiging van ontbrekende meisjes en vrouwen. Dit ”gendergat” is een omkering van het natuurlijke patroon dat er in een samenleving meer vrouwen zijn dan mannen.
Hoe is dit gekomen? Door de wijdverspreide praktijk van het aborteren en doden van meisjes – wat zeer terecht wordt aangeduid als ”gendercide”. „Het mysterie is gedeeltelijk te verklaren in economische termen”, legt Ferguson uit. „In veel Aziatische samenlevingen wordt er slechter gezorgd voor meisjes dan voor jongens omdat meisjes economisch ondergewaardeerd worden.”
Een aantal jaren geleden schatte econoom Amartya Sen het aantal ontbrekende vrouwen op 100 miljoen wereldwijd. Volgens Ferguson ligt dat aantal nu aanzienlijk hoger. In China zijn er in de leeftijdsgroep tot 4 jaar voor elke 100 meisjes 123 jongens. Vijftig jaar geleden was dat aantal jongens nog 106. In vier provincies zijn er zelfs 30 procent meer mannelijke dan vrouwelijke baby’s.
„Dit betekent dat tegen de tijd dat de Chinese baby’s van nu volwassen zijn, er een chronisch tekort zal zijn aan potentiële echtgenoten”, schrijft Ferguson. „Volgens de Chinese Academie van de Sociale Wetenschappen blijft een op de vijf mannen zonder bruid. Binnen de leeftijdsgroep van 20 tot 39 jaar zullen er 22 miljoen meer mannen dan vrouwen zijn.”
Ferguson waarschuwt dat het verstoorde evenwicht tussen beide geslachten in het verleden geleid heeft tot imperialistische uitbarstingen. Anderen hebben nog directer gewaarschuwd voor militarisme en geweld van Chinese jonge mannen die geen uitzicht hebben op een huwelijk en een normaal gezinsleven. In India zijn er ook nog miljoenen van deze jonge mannen.
We moeten verder kijken dan deze waarschuwingen en iets nog afschuwelijkers zien: de tragedie van jonge meisjes die geaborteerd en gedood worden, alleen maar omdat ze meisjes zijn. Vanwege –onder meer– deze reden zagen de eerste christenen abortus al als een afschuwelijk kwaad. Nu combineren we abortus met kindermoord en gendercide. Is dit iets wat alleen maar historici en economen aangaat?
De auteur is president van Southern Baptist Theological Seminary in Louisville, Kentucky. Deze bijdrage is overgenomen van zijn weblog www.albertmohler.com . Klik hier voor de originele versie.