Kerk & religie

Duitse kerken ondertekenen handvest oecumene

Vertegenwoordigers van zestien Duitse kerken, waaronder de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Duitsland, hebben vrijdag in Berlijn een oecumenisch handvest ondertekend. Daarin verplichten ze zich tot meer samenwerking en dialoog.

ANP
30 May 2003 20:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Doel van het handvest is de nog bestaande verdeeldheid tussen de kerken, zoals de onmogelijkheid om samen avondmaal te vieren, te overwinnen.

De ondertekening van de Charta Oecumenica wordt beschouwd als „oecumenisch hoogtepunt” van de eerste Oecumenische Kerkendag in Duitsland, die nog tot zondag in Berlijn wordt gehouden.

De kerken beloven een bijdrage te leveren aan de eenheid van Europa en zich in te zetten voor vrede, sociale gerechtigheid en de kerkelijke eenheid. De eensgezindheid onder de kerken is de voorwaarde voor vrede onder de naties, zo zegt het handvest. „Wezenlijke verschillen in het geloof verhinderen nog de zichtbare eenheid.” De kerken zullen verder de dialoog met de islam, het Jodendom en andere wereldgodsdiensten versterken.

De Duitse curiekardinaal Walter Kasper heeft gisteren kritiek geuit op de viering in Berlijn waarbij protestanten en rooms-katholieken gezamenlijk ter communie gingen.

Zonder de dienst met name te noemen, waarschuwde hij op de Oecumenische Kerkendag voor ongeduld in de kwestie van avondmaal en eucharistie.

De omstreden viering had plaats in de marge van de eerste Oecumenische Kerkendag in Duitsland en maakte geen deel uit van het officiële programma. In een overvolle protestantse Gethsemanékerk nodigde de 69-jarige priester Gotthold Hasenhüttl donderdagavond, in strijd met het Vaticaanse verbod, iedereen voor de communie uit. Ook zelf nam hij deel aan de toediening van het sacrament. De bisschoppen zullen zich deze dagen beraden over de gevolgen, zei een woordvoerder van het bisdom Berlijn.

Er bestaan op dit punt nog te grote verschillen in de geloofsleer tussen rooms-katholieken en protestanten, aldus curiekardinaal Kasper, voorzitter van de pauselijke raad voor de eenheid van de christenen. In een kwestie waarbij het gaat om opvattingen over de waarheid „helpt publieke druk en polemiek niet”, zei hij.

Hasenhüttl gaat er niet van uit dat de kerkleiding disciplinaire maatregelen tegen hem zal nemen. „De mis voldeed aan het rooms-katholieke kerkrecht”, zei de theoloog en oud-hoogleraar systematische theologie. Kardinaal Georg Sterzinsky, aartsbisschop van Berlijn, had eerder aangekondigd dat een priester die aan de gezamenlijke viering zou meewerken, uit het ambt wordt gezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer