Snellere productie maakt zonnecellen veel goedkoper
De productie van goedkope zonnecellen kan tien keer sneller. Ze zullen daardoor waarschijnlijk veel goedkoper kunnen worden. Dat blijkt uit een onderzoek waarop Michael Wank vorige week aan de TU Delft promoveerde.
Het grote probleem is dat elektriciteit uit zonnecellen veel duurder is dan elektrische energie die met fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, wordt opgewekt. Dat ligt voornamelijk aan het gebruikte silicium –zogenaamd kristallijn silicium– dat ervoor zorgt dat zonnecellen zo prijzig zijn.
Wank ontdekte echter dat er voor de kristallijne variant ook goed amorf silicium kan worden gebruikt. Dat materiaal heeft volgens professor Miro Zeman, promotor van Michael Wank, een lager rendement dan kristallijn silicium. Maar doordat de productie met amorf silicium tien keer sneller gaat, zijn zonnecellen daarmee veel goedkoper te produceren.
Zeman denkt dat de resultaten van het onderzoek van Wank zeer interessant zijn voor de industrie. Fabrikanten zouden deze methode kunnen gebruiken om snel goedkope zonnecellen te maken. Zeman: „Bovendien kunnen de benodigde machines kleiner blijven. Deze techniek belooft al met al een aanzienlijke verlaging van de productiekosten van dit type zonnecellen.”