Economie

Hollandse hotels duurste in euroland

AMSTERDAM – Met een gemiddelde prijsstijging van 5 procent voor hotelkamers in 2010 heeft Nederland zich naast Italië geplaatst als duurste land van de eurozone.

Redactie economie
21 March 2011 09:52Gewijzigd op 14 November 2020 14:10
Amstel Hotel in Amsterdam. Foto ANP
Amstel Hotel in Amsterdam. Foto ANP

Het jaar ervoor stond Nederland met een gemiddelde kamerprijs van 100 euro nog vlak onder Italië maar in dat land bleven de prijzen in 2010 gelijk, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde Hotel Price Index (HPI) van hotels.com.

Wereldwijd gezien staat Nederland op een zeventiende plaats. Amsterdam blijft de duurste stad van Nederland. Na een prijsstijging van 8 procent kostte de gemiddelde hotelkamer daar 115 euro. Den Haag bleef de op een na duurste stad, Utrecht passeerde Leiden en sluit de top 3. De prijzen in Haarlem liepen dankzij drukte in Amsterdam het afgelopen jaar het hardst op. Amsterdam kreeg meer bezoek van zowel toeristen als zakelijke reizigers.

Buitenlandse reizigers gaan in Nederland het liefst naar Amsterdam, Nederlanders zelf ook. Rotterdam is de nummer twee. Tot vorig jaar gingen Nederlanders liever naar Maastricht, dat nu is gedaald naar de derde plaats. Reizigers van buiten Nederland zetten Den Haag op de derde plaats.

Nederlanders gaan, als ze de grens overgaan voor een stedentrip, nog steeds het liefst naar New York, Londen of Parijs.

Wereldwijd zijn hotelkamers het afgelopen jaar gemiddeld 2 procent duurder geworden. Het is voor het eerst sinds 2007 dat de prijzen zijn opgelopen ten opzichte van het jaar ervoor. Omdat hotelkamers langdurig in prijs daalden, kost een kamer nu hetzelfde als zeven jaar geleden.

In de eerste helft van 2010 zag het er nog helemaal niet goed uit voor hoteliers. De kamerprijzen daalden verder of bleven op zijn best gelijk. In de tweede helft van het jaar zorgden prijsstijgingen in met name Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika ervoor dat overal een stijging werd gerealiseerd. In Europa bleven de prijzen per saldo gelijk, in Azië daalden de tarieven.

De eerste prijsstijging in jaren is volgens ceo David Roche van hotels.com vooral te danken aan het zakelijke verkeer, dat weer op gang is gekomen. „De zakelijke reizen en de daarmee samenhangende conferenties zijn terug van weggeweest.”

Dat vertaalde zich ook in een hogere bezettingsgraad van de hotels. Behalve de zakelijke reiziger leverde de toerist een bescheiden bijdrage aan het herstel. „De gehele reismarkt vertoonde enige vorm van vooruitgang.” Dat de prijzen zich niet sterker herstellen van het crisisjaar 2009 komt volgens hotels.com doordat er veel capaciteit is bijgekomen. Een groter aanbod drukt de prijzen.

Het Italiaanse Capri is de duurste bestemming ter wereld; een kamer kost daar 227 euro. Masqat, de hoofdstad van Oman, bekleedt de tweede plaats met een gemiddelde kamerprijs van 202 euro. Het eveneens Italiaanse Amalfi sluit de top 3 met een prijs van 187 euro per kamer per nacht.

In New York, de populairste buitenlandse bestemming voor reizigers uit de eurozone, werden kamers 15 procent duurder. Gemiddeld wordt daar 172 euro betaald. Brazilië werd na een prijsstijging van 17 procent het duurste land ter wereld. De Verenigde Arabische Emiraten, in 2009 nog aanvoerder, zakte naar de zesde plaats. Singapore zag de prijzen relatief het meest oplopen, IJsland zag ze het hardst dalen.

De HPI is gebaseerd op boekingen via hotels.com op basis van de werkelijk betaalde prijzen in 110.000 hotels op meer dan 18.000 bestemmingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer