Binnenland

Brandweer voortaan regionaal georganiseerd

DEN HAAG (ANP) – De organisatie van de brandweer komt in handen van 25 zogenoemde veiligheidsregio’s. Daarmee komt een einde aan de gemeentelijke brandweer. Een wetsvoorstel hierover is voor advies naar de Raad van State gestuurd.

18 March 2011 17:01Gewijzigd op 14 November 2020 14:08
Brandweer. Foto ANP
Brandweer. Foto ANP

Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekend na de wekelijkse ministerraad. Met het ‘regionaliseren’ geeft het kabinet naar eigen zeggen uitvoering aan een voorstel van VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis.

Er komt één nieuwe organisatie die taken op zich neemt van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid, het Nederlands bureau brandweerexamens, de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding en het Bureau LMD brandweer. Deze nieuwe organisatie, met de naam Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), „bundelt de krachten op het terrein van de fysieke veiligheid in Nederland”, aldus het ministerie.

De nieuwe organisatie heeft volgens minister Ivo Opstelten de steun van alle regio’s. Op deze manier „de handen ineenslaan” is volgens de bewindsman een goede zaak. Om rampen beter te kunnen bestrijden moet je dit „regionaal regelen”, aldus Opstelten.

De minister erkende dat regionalisering van de brandweer ertoe kan leiden dat vrijwilligers ermee stoppen. De schaalvergroting zou ertoe leiden dat deze mensen de binding met hun stad of dorp verliezen. „Dit heeft mijn aandacht”, aldus Opstelten, die ook zei „goed contact” te houden met de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). Hij noemde de vrijwilligers „heel belangrijk” voor de brandweer.

De regionalisering van de brandweer is een onderwerp waar ook het vorige kabinet mee bezig is geweest. Destijds probeerde de VBV al bij de politiek de problemen van regionalisering onder de aandacht te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer