Kerk & religie

Hermitage in teken van Russische kerk

AMSTERDAM – De Hermitage in Amsterdam staat vanaf zaterdag een halfjaar in het teken van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Op de tentoonstelling ”Glans en glorie” zijn ruim 350 religieuze kunstvoorwerpen te zien die de „mystieke en artistieke tradities van de Russisch-Orthodoxe Kerk zichtbaar maken.”

Kerkredactie
17 March 2011 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 14:07
Icoon van Georgius en de draak, Noord-Rusland (16e eeuw). Foto State Hermitage Museum, St. Petersburg
Icoon van Georgius en de draak, Noord-Rusland (16e eeuw). Foto State Hermitage Museum, St. Petersburg

De expositie toont iconen, maar ook frescofragmenten, priestergewaden, schilderijen, historische boeken en gouden en zilveren attributen, zoals hanglampen en kelken.

De ruim duizend jaar oude Russisch-Orthodoxe Kerk was altijd van grote invloed op het artistieke klimaat in het land, zei hoofd tentoonstellingen Marlies Kleiterp gisteren. „Eeuwenlang was kerkelijke kunst de enige kunst in Rusland.” Na de revolutie in 1917 verdween de Russisch-Orthodoxe Kerk naar de achtergrond, maar na de val van het communisme, begin jaren negentig van de vorige eeuw, leefde de kerk op. Videopresentaties tonen de kerkelijke beleving in het Rusland van nu.

Het religieuze erfgoed op de tentoonstelling is vooral afkomstig van de Hermitage in Sint-Petersburg, het „moedermuseum” van de vestiging in Amsterdam. Veel voorwerpen worden voor het eerst aan het publiek getoond. Door die „heel nauwkeurig te bekijken”, leren bezoekers de Russisch-Orthodoxe Kerk van binnenuit kennen, aldus afdelingshoofd Vjatsjeslav Fjodorov.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer