Zware gevechten in Ivoorkust
ABIDJAN (ANP/AFP) – Gewapende aanhangers van de rivaliserende Ivoriaanse leiders Alassane Ouattara en Laurent Gbagbo zijn woensdag met elkaar in gevecht geraakt.
Rebellen die Ouattara steunen, probeerden de westelijke stad Duekoue in te nemen. Het leger, dat aan de kant van Gbagbo staat, zegt dat de aanval is afgeslagen. Getuigen meldden dat de strijdende partijen zware wapens gebruikten en dat burgers zich niet op straat waagden. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.
De aanval begon enkele uren nadat een ultimatum van Ouattara aan Gbagbo verstreek om de macht vreedzaam af te staan.
De afgelopen weken is het geweld in Ivoorkust geëscaleerd. Ouattara-getrouwen zijn in het westen van het land bezig aan een opmars. Ze namen daar al enkele steden in. Door het geweld sloegen honderdduizenden mensen op de vlucht. Enkele honderden mensen kwamen om het leven.
De regering van president Gbagbo, die is gevestigd in het christelijke zuiden van Ivoorkust, vecht al jaren tegen rebellen uit het islamitische noorden. De spanningen laaiden op door de presidentsverkiezingen in november vorig jaar. Gbagbo en zijn uitdager Ouattara, die het islamitische noorden vertegenwoordigt, claimen beiden het presidentsschap.
De internationale gemeenschap erkent Ouattara als winnaar. Gbagbo weigert echter te vertrekken, ondanks internationale oproepen en sancties.
Mensenrechtenorganisaties zijn zeer bezorgd over het toenemende geweld in het land. Human Rights Watch (HRW) zei woensdag dat er veel aanwijzingen zijn dat de troepen van Gbagbo misdaden tegen de menselijkheid plegen. Milities van Gbagbo vallen onder andere in een wijk van de belangrijkste stad Abidjan aanhangers van Ouattara aan.
Volgens HRW maken aanhangers van Ouattara zich in dezelfde mate schuldig aan gruweldaden. De organisatie zegt dat ook Ouattara-getrouwen burgers doden uit politieke en etnische overwegingen.
De missie van de Verenigde Naties in het land, Onuci, heeft het geweld woensdag veroordeeld. „Het is noodzakelijk om onmiddellijk een einde te maken aan het geweld dat de vrede, de sociale cohesie en de verzoening na de burgeroorlog in gevaar brengt.” De VN hebben 8600 vredesmilitairen en 1250 politieagenten in het land.