Katwijkers vrezen subsidiestop jeugdwerk
KATWIJK – Het Katwijkse college van B en W dreigt de subsidie voor christelijke jeugdverenigingen zoals het Hervormd Gereformeerd Jeugd Verband (HGJV) en het Christelijk Jongeren Verbond (CJV) weg te bezuinigen. De SGP en de verenigingen zijn tegen.
De subsidie voor de jeugdverenigingen is bestemd voor gezellige en leerzame activiteiten, het zogenaamde tweede deel van de avond. Er is geen sprake van het toekennen van geld voor godsdienstige activiteiten. In het bezuinigingsrapport ”Scherp aan de wind” stelt het college echter voor om de subsidie van 70.000 euro voor ‘het tweede deel van de avond’ vanaf 2014 te stoppen.
Bij SGP-fractievoorzitter W. van Duijn komt bij dit voorstel oud zeer van de fusie met Valkenburg en Rijnsburg naar boven. „Voor de fusie in 2006 was het in Katwijk gebruikelijk om interkerkelijke jeugdverenigingen subsidie toe te kennen. Het ging dan om geld voor bijvoorbeeld spellen. De jongeren werden zo van de straat gehouden. Valkenburg en Rijnsburg zagen niet zo veel in deze subsidie. Bij het harmoniseren van de drie gemeenten werd uiteindelijk besloten deze subsidie toch in stand te houden. Nu dreigt dat weer te veranderen.”
Van Duijn begrijpt deze stap van het college, waarvan ook ChristenUnie en CDA deel uit maken, niet. „Met zo’n CDA en CU hebben wij geen GroenLinks en D66 meer nodig. Want het gekke is dat er geen plannen zijn om te gaan snijden in zogenaamd neutraal jeugdwerk.”
De HGJV wil geen reactie geven. Bestuurslid D. Zwaan: „Wij zijn in gesprek met de gemeente. Zolang dat aan de orde is geven wij geen commentaar.”
Gerard van Rijn, voorzitter van het CJV/YMCA, voorziet grote problemen wanneer zijn club geen subsidie meer krijgt. „Het zou zelfs zo ver kunnen komen dat wij moeten stoppen. Dat zou jammer zijn van een vereniging met zulke oude papieren. We bestaan al sinds 1879.”
Van Rijn beseft dat de subsidietoekenning een luxe is, vergeleken met veel andere plaatsen. „Tegelijk hebben wij onze activiteiten door de jaren heen zo opgebouwd dat het geld van de plaatselijke overheid nodig is.” De voorzitter kan er begrip voor opbrengen dat er moet worden bezuinigd, maar vraagt zich wel af of dit de goede weg is. In een zienswijze heeft het CJV/YMCA gevraagd om een minder harde maatregel. Ook heeft het het college gewezen op het grote maatschappelijke belang van de vereniging.
Als CU-wethouder G. Mostert van Welzijn om een reactie wordt gevraagd, blijft het stil. Een ambtenaar stuurt wel een reactie. „Voor alle verenigingen die gekort worden, is het even slikken. Het college is van mening dat het kerkelijk jeugdwerk ook met een lagere bijdrage van de gemeente kan blijven voortbestaan. Gekeken is of er ook alternatieve inkomsten zijn. In het geval van het kerkelijk jeugdwerk is het college van mening dat die er zijn.”
Of het klopt dat alleen kerkelijke jeugdverenigingen getroffen worden? „Nee. Voor neutrale jeugdverenigingen geldt hetzelfde principe. Het bedrag dat de gemeente uitgeeft aan professionele ondersteuning van de jeugd blijft wel hetzelfde”, aldus de zegsman.