Opinie

Kind wil speeltuin die uitdaagt

Het standaardspeeltuintje met wipkip en schommel vinden veel kinderen saai, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO (RD 7-3). Volgens Rob van Gaal hebben kinderen behoefte aan een uitdagende speelplaats die de fantasie prikkelt.

16 March 2011 07:00Gewijzigd op 14 November 2020 14:06
Foto ANP
Foto ANP

TNS NIPO deed, in opdracht van Jantje Beton, onderzoek onder kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders. Daaruit blijkt dat kinderen graag buiten spelen en dat ook in groten getale doen: driekwart speelt meerdere keren per week buiten. Zowel kinderen als hun ouders geven aan dat kinderen zich blij en gezond voelen als ze buiten spelen.

Ongeveer de helft van de kinderen en ouders vindt de speelplekken, stoepen en pleintjes in hun buurt saai. Met name de speelplekjes met speeltoestellen. Twee derde van de kinderen geeft aan dat hij vaker buiten zou spelen als het buiten minder saai is. Zestig procent van de kinderen zegt in dat geval minder vaak tv te zullen kijken of te computeren. Kinderen spelen het liefst op het schoolplein, een grasveld en in de natuur. Ook ouders vinden niet-georganiseerde speelplekken in de buurt belangrijk.

Fietsen, klimmen en klauteren, zelfverzonnen spelletjes doen en hutten bouwen. Dat is wat kinderen graag willen doen. Maar vaak zijn speelplekken in de buurt hier niet op ingericht. Er is geen ruimte voor, de plek is slecht bereikbaar of prikkelt de fantasie niet.

Het kan echter anders. Dat is bijvoorbeeld te zien in Gouda, Den Helder, Leeuwarden en Tilburg. In die plaatsen werkt Jantje Beton samen met de gemeente en kinderen aan het realiseren van zogeheten speelwijken. In de speelwijken staat het concept van speelnetwerken centraal: een veilige speelroute door de wijk, gemarkeerd door bijvoorbeeld vrolijke tegels, kleurige (kunst)objecten en uitdagende speelobjecten leidt kinderen van speelplek naar speelplek. Een fijne speelomgeving waar kinderen zich vrij kunnen bewegen en waar de buurt zorg voor draagt.

In het kader hiervan hebben kinderen uit de Goudse wijk Korte Akkeren bijvoorbeeld samen met kunstenaars kunstwerken gemaakt om een van de doorgangpoortjes in de wijk op te vrolijken. Deze donkere poortjes verbinden de straat met de paden achter de huizen en worden veel gebruikt door de kinderen. In Leeuwarden is de gemeente met schoolkinderen naar het Abbingapark geweest om van de kinderen zelf te horen waar zij graag spelen.

Ook in Den Helder zijn kinderen op pad geweest. Samen met onder meer een medewerker van Jantje Beton wandelden zij door de wijken. Waar spelen de kinderen? Hoe lopen ze naar de speelplekken? Wat is goed en wat niet? Een eyeopener voor de gemeente.

Op deze manier willen we niet alleen de vier gemeenten waar we mee samenwerken, maar ook alle andere gemeenten in Nederland inspireren. Zodat kinderen straks weer gewoon lekker kunnen buiten spelen.

De auteur is directeur van Jantje Beton.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer