Van der Vlies: MKZ-stichting moet strijd gaan staken
MAARTENSDIJK – De Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek zou haar strijd tegen het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie na tien jaar zo langzamerhand moeten afronden.
Dat stelt oud-SGP-leider Van der Vlies tegenover deze krant.
De MKZ-stichting betwist het besluit dat het ministerie op 26 maart 2001 heeft genomen om alle koeien op het bedrijf van de Kootwijkerbroekse boer Teunissen te doden en de vaststelling op 28 maart 2001 door het departement dat er MKZ was aangetroffen op die boerderij. De stichting twijfelt sterk aan die diagnose. Was die onjuist, dan had er niet geruimd hoeven worden.
Het conflict tussen de stichting en het ministerie is volgens Van der Vlies verzand in „een juridisch steekspel, niet op de vierkante millimeter, maar op een honderdste daarvan.” De oud-politicus heeft er altijd begrip voor gehad dat het doel was de onderste steen boven te krijgen, „maar het wordt nu zo langzamerhand een beetje een theoretische bedoening. Dat is niet de bedoeling geweest van de mensen van het eerste uur. Bovendien: de ambtenaren die destijds bij de diagnosestelling en de besluitvorming waren betrokken, zijn veelal verkast.”
Mocht uiteindelijk blijken dat het ministerie ten onrechte MKZ heeft vastgesteld in Kootwijkerbroek, dan zou „een excuus” wel op zijn plaats zijn, meent Van der Vlies.
Tegelijkertijd begrijpt hij best dat het departement zo lang mogelijk vasthoudt aan de destijds getrokken conclusie dat er MKZ heerste in het dorp. „Als zou blijken dat de overheid ondeugdelijk heeft gehandeld, dan kun je stevige schadeclaims verwachten.”
De MKZ-stichting schat de totale materiële schade van het ruimen van het bedrijf van Teunissen en de bedrijven in een straal van 2 kilometer daar om heen op 227 miljoen euro.
Oud-dierenarts Reint Jan Terbijhe uit in deze krant stevige kritiek op de MKZ-stichting. „De ontkenning van de mensen die zich vastbijten in deze kwestie is onrecht richting een grote groep mensen.” Richting een ruimer, bijvoorbeeld: „Als de stichting gelijk heeft, verdwijnt de reden voor zijn inzet. Het werk van de stichting zadelt anderen ten onrechte op met een schuldgevoel.”