Japan wil financiële shock voorkomen
TOKIO – De Japanse centrale bank probeert met forse maatregelen te voorkomen dat de verwoestende aardbeving die het land vrijdag trof een shock veroorzaakt op de financiële markten.
De Japanse centrale bank liet maandag weten zijn monetaire beleid verder te versoepelen nadat het natuurgeweld dat het land afgelopen vrijdag trof vandaag tot een scherpe daling van de aandelenkoersen op de beurs van Tokio leidde.
De bank wil de economie stimuleren met een nieuwe miljardeninjectie. Om de stabiliteit van en het vertrouwen in de geldmarkt te waarborgen heeft de Japanse centrale bank in totaal 40 biljoen yen (350 miljard euro) vrijgemaakt voor leningen. Het is de grootste kapitaalinjectie die de centrale bank ooit heeft gedaan. Door extra geld in de economie te pompen worden de leenkosten laag gehouden. De bank koopt dan met nieuw gecreëerd geld vooral langlopende leningen van de Japanse overheid. Omdat de rente al op ongeveer 0 procent staat, is er geen ruimte voor extra verlagingen.
Zondag werd al bekend dat de Japanse centrale bank dertien financiële instellingen gaat voor- zien van 55 miljard yen, zodat die kunnen voldoen aan de vraag naar cash. Na de aardbeving en tsunami proberen veel mensen geld op te nemen.
De natuurrampen hebben voor „aanzienlijke economische schade” gezorgd in Japan, stelde de overheid. Het zal nog weken duren voor de schade in kaart is gebracht, maar analisten spreken nu al over vele miljarden.
Desondanks is de verwachting dat de aardbeving het voorzichtige herstel van de Japanse economie niet zal ondermijnen. Analisten wezen erop dat de productie nu tijdelijk stagneert, maar dat de wederopbouwwerkzaamheden een positieve impuls zullen geven.
Zakenbank Credit Suisse schatte het economisch verlies door de aardbeving en tsunami in Japan vanmorgen tussen de 14 en 15 biljoen yen (122 tot 131 miljard euro). Daarmee zou het totaalbedrag waarschijnlijk lager uitkomen dan de 40 biljoen yen die in 1995 werd geleden na de aardbeving in Kobe. Het lagere bedrag heeft volgens de bank te maken met het feit dat er een kleiner aantal kantoren, commerciële faciliteiten en snelwegen is getroffen.
Door het natuurgeweld is de productie in veel industrieën gestagneerd. Zo maakte autofabrikant Toyota vanmorgen bekend alle twaalf fabrieken in Japan tot minstens 16 maart gesloten te houden.