Onderzoek naar rioolgas in Hasselt
HASSELT – Na klachten van inwoners van het Overijsselse Hasselt over stank en irritaties aan de ogen is de GGD IJsselland een onderzoek gestart naar rioolgassen in de stad. In een aantal rioolputten blijken gevaarlijk hoge concentraties van het giftige waterstofsulfide te zitten. Volgens de GGD levert dit geen gevaar op voor de volksgezondheid.
Vooral tijdens zomerse dagen klaagden enkele inwoners van Hasselt nog wel eens over stank. De een rook het bij het doucheputje, de ander bij het voorportaal en weer een ander in de bijkeuken. De gemeente Zwartewaterland, waar Hasselt onder valt, liet al in 2010 een onderzoek uitvoeren naar de arbeidsomstandigheden voor medewerkers die steeds vaker in rioolputten moesten afzakken. Bij onderhoud werden steeds vaker onvolkomenheden in het rioolstelsel van de gemeente Zwartewaterland geconstateerd.
In de putten blijken gevaarlijk hoge concentraties van het giftige waterstofsulfide (H2S) te zitten. De concentraties zelf zijn uiterst gevaarlijk. „Maar in een woning zul je deze hoeveelheden van dit gas nooit aantreffen”, zei gezondheidsdeskundige J. van Ginkel van de GGD IJsselland donderdag.
Intussen hielden de klachten aan. Daarom startte de GGD recent een eerste onderzoek in een woning in Hasselt. Ook een huisarts meldde zich bij Van Ginkel. Die snapt dat verontruste burgers uit de gemeente de link hebben gelegd met het Arborapport en de aangetroffen hoeveelheden H2S. „Mensen met klachten willen daar een verklaring voor. Dat de gezondheidsklachten gerelateerd zijn aan dit gas, kan ik uitsluiten. Maar in het riool zit een hele cocktail aan gassen. Ik kan niet uitsluiten dat andere ontsnapte gassen klachten veroorzaken.”
De voornaamste klachten zullen volgens Van Ginkel voortkomen uit stank. Dat kan bij mensen een stressreactie veroorzaken. „In een slecht geventileerd huis met hypergevoelige mensen kan dat tot irritaties leiden.” In dit eerste onderzoek zijn geen schadelijk rioolgassen in de woning aangetroffen. Om meer informatie te krijgen, worden nog eens vijf huizen onderzocht.
De gemeente Zwartewaterland kreeg ongeveer vijftien klachten binnen, aldus wethouder D. Visserman. De klachten kwamen vooral uit de Hasseltse wijk Nadorst. Tussen de vijftig en de zestig buurtbewoners kwamen deze week af op een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis. „Ik was lichtelijk geschrokken door de eensluidende klachten van de bewoners”, zo verklaarde wethouder Visserman.
Een verklaring dat het H2S-gas in zulke uitzonderlijk hoge concentraties in Hasselt voorkomt, zit in het type rioolstelsel, legt Van Ginkel uit. De meest voorkomende riolering heeft een vrij verval. Het afvalwater stroomt zo van hoog naar laag. De diameter van deze rioolbuizen is vrij groot, waardoor er relatief veel zuurstof doorheen stroomt. Bij persriolering is dat niet het geval. Daar zit bovendien veel minder zuurstof in dat het gas kan verdrijven.
Het gas is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar ook voor het rioolstelsel dat vermoedelijk is aangetast. „Schade is er, maar de omvang is nog onbekend”, aldus de wethouder. Deze maand worden installaties in de riolering aangebracht die zuurstof met het rioolgas mengen. Het H2S zal zo oplossen.