Marine zoekt met robot naar vermiste vissers
DEN HAAG – De Koninklijke Marine zoekt tot volgende week donderdag naar de drie vermiste Zeeuwse vissers van de Nieuwpoort 28. Moderne apparatuur moet de duikers helpen. „De regering verdient alle lof.”
Zullen de vermiste vissers toch nog worden gevonden? Arnemuiden blijft hopen, nu de Koninklijke Marine de komende dagen een grootscheepse zoekactie op touw zet.
Vrijdag stoomde de mijnenjager Hr. Ms. Middelburg naar het gebied waar de Nieuwpoort 28 vorige week dinsdag kapseisde.
Vandaag hoopte de marine bij gunstig tij aan de slag te kunnen gaan. Aan boord zijn 38 opvarenden. Onder hen zijn zes mensen van de Duik- en Demonteergroep (DDG) van de Koninklijke Marine.
De marineduikers maken gebruik van de Remus, een onderwaterrobot. Het apparaat wordt van tevoren geprogrammeerd om een bepaald gebied op de zeebodem in kaart te brengen. „De Remus kan tot 3 meter boven de zeebodem komen. Het apparaat bevat hoogwaardige sonarapparatuur. Als je later op het schip de laptop aan de Remus koppelt, zie je dat de bodem met duidelijke beelden heel mooi in kaart is gebracht”, legt woordvoerster Valerie Meelker van de marine uit.
Aan boord van de mijnenjager is ook de Seafox, een torpedoachtig apparaat, eveneens bedoeld voor (mijn)opsporingsactiviteiten onder water. De Seafox blijft via een kabel in contact met het schip en wordt op een van tevoren bepaalde locatie afgestuurd. Anders dan de Remus maakt de Seafox geen ‘onderzeekaart’. „De Seafox is een soort onderwatercamera. De beelden zijn minder scherp dan die van de Remus. Je moet goed kijken of iets bijvoorbeeld een bom of een olieton is.”
De duikers van de ook internationaal opererende DDG zijn vertrouwd met lastige klussen. De marineduikers ruimen bijvoorbeeld explosieven op en controleren havens voorafgaand aan een staatsbezoek of manifestatie. Voordat het mega-evenement SAIL 2010 begon, speurden vijftien duikers augustus vorig jaar in Amsterdam naar explosieven in het IJ.
Vorig jaar november zochten de duikers van de DDG op verzoek van de Utrechtse politie in het Amsterdam-Rijnkanaal naar bewijsmateriaal van een misdrijf. De politie speurde naar bewijs in verband met de dodelijke mishandeling van een vrouw in Breukelen. De DDG beschikt over vier duikvaartuigen, waarvan er twee gebruikt worden om duikers gedurende langere periode te herbergen.
Woordvoerder C. Caljouw van de Zeeuwse vissers reageerde vrijdagmiddag opgetogen op het nieuws dat de marine naar de vermisten gaat zoeken. „Dit geeft echt een goed gevoel, dit was nog onze enige hoop. Alle lof voor de regering.
We hebben ons vroeger wel eens in de steek gelaten gevoeld door de overheid, maar nu verdient de regering echt een pluim. We hebben ook waardering voor burgemeester Schouwenaar van Middelburg, waar Arnemuiden onder valt, en commissaris van de Koningin Peijs. Zij hebben zich voor ons ingezet.”