Binnenland

„Helft vermisten op Noordzee gevonden”

DEN HELDER – Van de mensen die op de Noordzee worden vermist, wordt ongeveer de helft gevonden en geïdentificeerd. Dat meldt het Bureau Vermiste Personen Noordzee.

J. Visscher
11 March 2011 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 14:02

Zullen de drie vermiste Zeeuwse vissers van de vorige week dinsdag gekapseisde kotter Nieuwpoort 28 worden gevonden? Die vraag houdt menigeen in en buiten Arnemuiden, waar twee van de drie vissers woonden, bezig.

In het gebied waar de kotter omsloeg, zo’n 20 mijl vanaf de Franse kust bij Duinkerken, staat een relatief sterke stroming. Het water stuwt als het ware op in een ‘trechter’ tussen de zuidoostelijke kust van Engeland en het Frans-Belgische vasteland. Een vermist persoon kan vele kilometers verderop worden gevonden.

Ongeveer de helft van de personen –vissers, zeelieden, recreanten– die op de Noordzee verdwijnt, wordt later teruggevonden en geïdentificeerd, zo blijkt uit cijfers van het Bureau Vermiste Personen Noordzee (BVPN), onderdeel van de unit maritieme politie, die onder de vlag valt van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Twee personen bemannen het BVPN.

Zwemmer

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw houdt het BVPN een bestand bij van vermiste personen op de Noordzee. Het bureau komt onder meer in beeld als er bijvoorbeeld een zeeman wordt opgevist. Spoelt een lichaam aan op de kust, dan is dat doorgaans een zaak van het desbetreffende regionale politiekorps, bijvoorbeeld als er een verdronken zwemmer is aangetroffen.

Kerntaak van het BVPN is onder meer identificatie van gevonden personen op de Noordzee. Daarnaast adviseert het bureau bij zoekacties naar vermisten op de Noordzee, bijvoorbeeld over het na te speuren gebied. Een vermissing heeft vaak te maken met een ongeval, maar ook zelfdoding komt voor.

Oprichter van het bureau is Tjis Ferwerda. Hij had er geen vrede mee had dat er geregeld lichamen werden gevonden en begraven die niet werden geïdentificeerd. Daarom legde hij contact met politiekorpsen langs de kust in Nederland, België, Engeland en Duitsland, in de hoop meer te kunnen doen voor nabestaanden van mensen die in zee verdwenen.

Sinds 1980 staan 231 vermisten op de Noordzee geregistreerd, onder wie 31 vrouwen. Onder de 231 vermisten zijn 48 Nederlanders, 47 Engelsen, 20 Duitsers en 19 Belgen. Bij de 48 Nederlanders zit ook een enkeling die op de Atlantische Ocecaan verdween en dus „zo goed als zeker nooit zal worden teruggevonden”, aldus KLPD-zegman Ed Kraszewski.

Het aantal vermiste personen op de Noordzee dat jaarlijks wordt gevonden, kan fors uiteenlopen. Er zijn jaren dat ongeveer 80 procent van de vermisten werd opgespoord en geïdentificeerd. Vorig jaar waren er op de Noordzee 31 mensen vermist, van wie er 10 zijn gevonden en geïdentificeerd.

Verrassing

Soms krijgt het bureau te maken met bizarre vondsten. Zo werd recent bij Terschelling een voet met een sportschoen gevonden. „Na onderzoek bleek dat die schoen afkomstig was uit een fabriek in Engeland. Ook de andere voet in de schoen is gevonden. Via DNA-onderzoek kon de persoon worden geïdentificeerd”, zegt Kraszewski.

De Terschellingse kwestie kreeg een verrassend vervolg in een andere zaak. Contacten met de Britten leidden ertoe dat een tien jaar geleden aangespoeld lichaam van een Engelsman onlangs kon worden geïdentificeerd. „Het gaat om een Brit die in Nederland begraven ligt. Destijds konden we niet achter zijn identiteit komen. Toen we onlangs met de Engelsen contact hadden over de zaak met de schoen, spraken we ook over de aangespoelde Brit.

Daarop is nieuw onderzoek gedaan, onder meer op DNA-gebied. Zo kon de man alsnog worden geïdentificeerd. Op die manier kunnen de nabestaanden afscheid nemen. Daar doen we het voor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer