Protest tegen Messiaanse joden in Israël gepland
ARAD/ASHDOD – De Messiaans-joodse gemeente in Arad in Zuid-Israël verwacht dat ultraorthodoxe joden woensdagavond om zes uur een grote demonstratie zullen houden voor het huis van een van hun leden.
Twee politieagenten stelden gemeentelid Polly Sigulim een maand geleden op de hoogte van de demonstratieplannen. „Ze vertelden me dat ze het recht hebben hun gevoelens te uiten. Ik zei dat ik niet van plan ben thuis te blijven.”
Sigulim is weduwe en verzorgt pleegkinderen. Verder heeft ze drie eigen kinderen. Twee van hen dienen in het leger dienen, van wie een als officier. De ultraorthodoxen hielden de eerste grote protestactie voor haar huis in 2004. Dat gebeurde nadat een meisje tot geloof in de Messias kwam na het lezen van het Nieuwe Testament. Daarna volgden meer demonstraties.
De politie was van mening dat grote demonstraties voor het huis van particuliere personen niet zijn toegestaan. De organisatoren van de demonstratie deden daarop hun beklag bij het hooggerechtshof. Dit stelde een compromis voor: de demonstratie voor het huis van Sigulim moet beperkt worden tot 200 demonstranten, die geen luidsprekers mogen gebruiken of spandoeken mogen meenemen. Een buurman is van plan in zijn tuin borden met leuzen te plaatsen die Sigulim steunen. Hij vindt dat zij haar eigen geloofskeuze mag maken.
De politie zei aanvankelijk dat de demonstratie op 1 maart gehouden zou worden. Daarna echter liet de politie weten dat de demonstratie woensdagavond zal plaatsvinden.
Yakim Figueras, voorganger van de Messiaanse gemeente in Arad, zegt dat er in Arad al veel posters op de billboards zijn verschenen met de oproep aan de demonstratie deel te nemen. „De vijandige houding tegen de gelovigen is de laatste paar week duidelijk toegenomen. Dat gebeurt altijd voor grote demonstraties.”
Figueras vertelt dat de politie kleine demonstraties van een of twee mensen voor het huis van Polly Sigulim en hemzelf altijd toestaat.
De politie vertelde Figueras dat ze van plan is de demonstratie voor het huis van Sigulim tot 200 mensen te beperken. „Maar met de advertentie in de kranten en op straat weet ik niet hoe ze dat wil doen. Het lijkt mij dat er veel meer komen dan 200.”
De gemeenteleden zijn van plan om tijdens de demonstratie elders in de stad voor de demonstranten te bidden.
Ook de Messiaanse gemeente Beit Hallel in Ashdod heeft problemen ondervonden. Op 24 februari organiseerde de antimissie beweging Yad l’Achim (”hand voor broeders”) op het industrieterrein een demonstratie voor het gebouw waar de gemeente bijeen komt. Ongeveer duizend ultraorthodoxen kwamen op de manifestatie af.
Rabbijn Shmuel David Gross van de ultraortohodoxen in de stad, zei dat de orthodoxen demonstreren tegen de „grote centra van afgoderij”, aldus de nieuwswebsite Vos Iz Neias. „We hebben hier geestelijke terroristen die elke dag honderden raketten op onze stad afschieten en proberen zo veel mogelijk joden te verwonden en doden.” De nieuwswebsite Mynet meldt dat de Asjkenazische opperrabbijn van Ashdod, Yosef Steinin, de Messiaans-joodse gemeenschap met Hitler vergeleek.
„Ze beloofden steeds terug te komen en ons de stad uit te gooien”, zegt voorganger Israel Pochtar. „Ik weet niet of ze genoeg geld en middelen hebben om dat te doen. Er zijn nog geen nieuwe demonstraties gehouden.”
Hij vertelt dat de bijeenkomsten in het gebouw op 24 februari werden afgelast, maar dat er gemeenteleden in de buurt bleven om toe te kijken. Er zijn geen verdere bedreigingen geuit. De orthodoxen hebben de leden van de gemeente ook nog niet gefotografeerd. Dat wilden ze doen met de bedoeling de foto’s aan muren te hangen met de vermelding dat het ”missionarissen” betreft.
Pochtar zegt dat de demonstranten zijn gemeente verweten in enkele jaren te zijn gegroeid van 10 naar 150. „Ze zien het als een bedreiging dat we groeien.” Hij gelooft niet dat de leden van zijn gemeente bang zijn geworden door de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. „Ik voelde me enkele weken geleden gedrongen om te spreken over vervolgingen voor de Koninkrijk van Jezus. Ik zei dat vervolgingen normaal zijn en dat dat zo moet zijn. De gemeenteleden begrijpen dat goed.”