Somalië krijgt twee piratengevangenissen
KOPENHAGEN (ANP/AFP) – De Somalische regio’s Somaliland en Puntland krijgen de beschikking over speciale gevangenissen die bij elkaar duizend piraten kunnen huisvesten. De detentiecentra kunnen binnen een jaar klaar zijn als de internationale gemeenschap de benodigde 21 miljoen euro op tijd beschikbaar stelt. Die heeft in de afgelopen dagen tijdens een top in Denemarken een reeks afspraken gemaakt over de aanpak van het probleem.
Dat meldde de organisatie van de top, die vrijdagavond laat werd afgesloten. Meer dan honderd afgevaardigden van 45 landen en internationale organisaties, waaronder de NAVO, de Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie en de Europese Unie, hebben onder meer besloten dat er duidelijke juridische regels komen in de strijd tegen piraterij. Zij kapen jaarlijks vele schepen in de wateren bij Somalië, waar sinds 1991 geen sprake meer is van centraal gezag.
Somaliland en Puntland zijn regio’s in het noorden en oosten van Somalië, die de facto onafhankelijk zijn. De gebieden kennen relatief stabiele regeringen, in tegenstelling tot het zuiden van het land. De regering van Somalië zetelt in de hoofdstad Mogadishu, maar heeft slechts bestaansrecht door de inzet van duizenden vredesmilitairen van de Afrikaanse Unie. Zij vormen de enige buffer tegen een aantal radicaalislamitische milities die grote delen van het zuiden van Somalië in handen hebben.
De piraterij heeft een hoge vlucht genomen in Somalië. De internationale gemeenschap heeft daarop gereageerd door grote aantallen marineschepen in te zetten in de wateren rond het land in de Hoorn van Afrika. Nederland is een van de landen die actief zijn in de strijd tegen de piraten.
Op dit moment zitten 820 kapers vast in gevangenissen in zestien landen. De bouw van de gevangenissen in Somaliland en Puntland, onder toezicht van de Verenigde Naties, moet zorgen voor minder druk op de juridische systemen van andere landen. „Geen land wil drie- tot vierhonderd piraten vijftien of twintig jaar in gevangenissen laten loungen”, aldus Thomas Winkler, de voorzitter van de werkgroep die donderdag en vrijdag in Denemarken vergaderde.