Binnenland

Radioprogramma Argos: „Vaatchirurg ondanks fouten nog aan werk”

HILVERSUM (ANP) – Een vaatchirurg is ondanks ernstige fouten die hij in ziekenhuizen heeft gemaakt, nog steeds aan de slag. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) weet van zijn slechte functioneren, maar een onderzoek is na 3,5 jaar nog steeds niet afgerond. Dat meldde zaterdag het VPRO-radioprogramma Argos.

5 March 2011 14:00Gewijzigd op 14 November 2020 13:58
beeld ANP
beeld ANP

De man, die destijds een alcoholprobleem had, maakte volgens Argos ernstige fouten in het ziekenhuis VieCuri in Venlo en in het Sint Lucas in Winschoten, waar hij tussen 2002 en 2007 werkte. Hij is nu in dienst bij een ziekenhuis in Aberdeen. Ook in Groot-Brittannië zou inmiddels een onderzoek naar hem lopen.

In Argos zei oud-inspecteur bij de Inspectie S. Joeloemsingh dat hij in 2008 een spoedtuchtklacht indiende tegen de vaatchirurg. Maar de klacht werd kort daarna ingetrokken door de inspecteur-generaal. Het onderzoek loopt nog. Joeloemsingh is ontslagen, onder meer omdat hij de tuchtklacht indiende terwijl het feitenonderzoek nog niet was afgerond, aldus het programma.

Uit het onderzoeksdossier dat Argos heeft, blijkt dat bij zeker veertien operaties van de chirurg ernstige complicaties optraden met een paar sterfgevallen tot gevolg. De arts wordt omschreven als „macho” en „cowboy”.

In een reactie biedt de inspectie excuses aan voor het lange duren van het onderzoek. De reden daarvoor is de zorgvuldigheid die moet worden betracht. De zaak is nu minder urgent om dat de chirurg in het buitenland werkt. Mocht hij weer in Nederland in dienst komen, dan zal de inspectie opnieuw kijken of alsnog maatregelen volgen, zoals een eventuele tuchtzaak.

Met de ontslagen Joeloemsingh heeft de Inspectie een arbeidsconflict onder meer omdat hij de buitenlandse toezichthouder ten onrechte had bericht dat de arts niet in Nederland mocht werken. Er was namelijk geen sprake van een maatregel van de inspectie of tuchtrechtelijke maatregel. Daardoor heeft de inspectie schadevergoeding moeten betalen aan de arts.

VVD-kamerlid Helma Lodders zei in de uitzending geschokt te zijn. Zij zal minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om uitleg vragen. Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wil opheldering. Onlangs werd bekend dat een arts die in Nederland zijn werk niet meer mag uitoefenen toch in Duitsland aan de slag kon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer