Mariëlle kookt witlofpakketje
Witlof met ham en kaas uit de oven is met recht een klassieker. Dat blijkt alleen al uit de talloze varianten die er bestaan. De stronkjes netjes in ham gewikkeld, of met fijngesneden ham door de fijngesneden groente. De lof badend in een romige kaassaus of de struikjes bestrooid met raspkaas en paneermeel. Een variant met brie, een met Hüttenkäse, het kan allemaal.
Pas hoorde ik een recept dat nieuw voor me was. Het idee is zó simpel. Maar kom er maar op. Witlof met een plakje ham en wat kaas in een plakje bladerdeeg. Even bakken in de oven en ziedaar: een knapperige witlofhap als avondeten. Eet er bijvoorbeeld gekookte aardappels en een salade bij. Of (zelfgemaakte) friet (bijvoorbeeld volgens recept van 22 januari).
Voor gasten maakte ik onlangs twee varianten tegelijk. Geïnspireerd door een recept dat ik bij mijn groenteabonnement aantrof –witlofrolletjes met ham en banaan– omwikkelde ik een struikje witlof en een kwartbanaan met een plak ontbijtspek. Voor wie van een zoet accent houdt: nog lekkerder dan de klassieker!
Ingrediënten (voor 4 pakketjes per variant)
8 plakjes roomboterbladerdeeg
8 kleine struikjes witlof (of evt. 2 grote)
ham-kaasvariant: 4 plakjes ham, 8 plakjes belegen kaas
banaan-spekvariant: 1 banaan, 4 plakjes ontbijtspek, 50 g geraspte oude kaas
Bereiding
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien. Maak de witlof schoon: verwijder de buitenste bladeren en snijd de harde kern weg. Spoel de struikjes schoon onder de kraan. In het geval van grote struikjes: halveer ze. Leg de witlof in een pan, voeg water toe zodat de groente nét onderstaat. Kook de lof in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af. (Tip: als u kaassaus wilt maken voor erbij, bewaar dan het groentenat. Het gezonde vocht kan goed dienen als basis voor een saus, aangevuld met (een minstens gelijke hoeveelheid) volle melk om een romige smaak te krijgen.)
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Laat de witlof goed uitdruipen in een vergiet en dep droog met keukenpapier.
Ham-kaasvariant: Wikkel een plakje ham en twee plakjes kaas om elke witlofstronk (of om elke halve). Leg elkham-lofpakketje in het midden van een plakje bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg voorzichtig over de witlof heen en druk de lange rand goed dicht. De zijkanten van het rolletje mogen open blijven.
Banaan-spekvariant: Snijd de banaan in twee stukken en halveer beide delen in de lengte. Omwikkel een witlofstronkje samen met een kwartbanaan met een plak ontbijtspek. Maak de broodjes zoals hierboven aangegeven. Bestrooi elk bladerdeegpakje met oude kaas. Bak de deegpakketjes in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Reageren aan scribent? marielle@refdag.nl