Kerk & religie

Bijbel inspiratiebron voor doopsgezinden

HILVERSUM – Doopsgezinden zijn vrijzinnige christenen. Ze zien Jezus niet als de eniggeboren Zoon van God en de Bijbel is slechts een van de inspiratiebronnen voor hun geloof, zo blijkt uit een onderzoek van IKON-website kerknieuws.nl.

Kerkredactie
3 March 2011 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 13:55
Foto RD, Henk Visscher
Foto RD, Henk Visscher

De website van de interkerkelijke omroep voerde het onderzoek uit onder 700 doopgezinden in Nederland ter gelegenheid van het doopsgezinde jubileumjaar. Een op de drie doopsgezinden ziet Jezus Christus als een voorbeeld, een op de vijf ziet Hem als een leraar. Slechts een kleine minderheid (15 procent) beschouwt Hem als de eniggeboren Zoon van God.

De Bijbel is voor vrijwel geen enkele doopsgezinde het letterlijke woord van God. Het is een inspiratiebron, variërend van „de belangrijkste inspiratiebron” tot „een van de inspiratiebronnen.”

Ook de doopsgezinde opvattingen over God zijn vrijzinnig: bijna de helft ziet God als „een gevoel.” Een kleine minder- heid gelooft dat Hij invloed op mensen uit kan oefenen.

„Doopsgezinden hebben altijd een zekere aarzeling gehad om de stevige, traditionele geloofstaal van de gevestigde kerken te gebruiken en zich te voegen in de klassieke christologie, die vooral nadruk legt op het verzoenende lijden en sterven en op de opstanding van Christus”, reageert Alle Hoekema, bestuurssecretaris van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit op het onderzoek. „Hun nadruk op de navolging van Jezus bracht en brengt als vanzelf mee dat andere aspecten van Jezus naar voren komen.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat doopsgezinden naar eigen zeggen trouwe kerkgangers zijn: bijna de helft bezoekt meerdere keren per maand een kerkdienst. Bijna een derde zit iedere zondag in de kerk (in doopsgezinde kring ”vermaning” genoemd). De kerkgangers verwachten een preek die inspireert, bemoedigt en in relatie staat tot een concrete levensopdracht. De meeste doopsgezinde predikanten houden een preek die in lengte varieert van tien tot twintig minuten.

De Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS) staat bekend als een vredeskerk. Doopsgezinden verstaan onder een geweldloze levenshouding echter meer dan het verzet tegen oorlog. Strijden tegen onderdrukking, uitbuiting, oneerlijke machtsverdelingen en het voeren van dialoog worden erg belangrijk gevonden.

De resultaten van het onderzoek staan in het jubileumboek ”Kracht van een minderheid, doopsgezinden in Nederland” (uitg. Meinema), dat zaterdag wordt gepresenteerd. Doopsgezinden in Nederland vieren dit jaar vier jubilea, waaronder de 450e sterfdag van Menno Simons en het 200-jarig bestaan van de ADS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer