Oezbekistan stopt import Bijbels
TASHKENT/BOEDAPEST – De regering van Oezbekistan weigert 15.000 geïmporteerde Bijbels terug te geven aan het Bijbelgenootschap van dat land.
Ook heeft een medewerker van het Bijbelgenootschap van Oezbekistan, Natalya Pitirimova, een boete gekregen wegens het „overtreden van procedures.” Pitirimova was betrokken bij het importeren van Bijbels voor volwassenen en kinderen. Dat hebben christenen in het land en mensenrechtenactivisten bevestigd.
Het Oezbeekse ministerie van Justitie vindt dat de door douanemensen in beslag genomen boeken moeten worden teruggestuurd naar Rusland. „Er is geen noodzaak om Bijbels te importeren, want er bestaat al een elektronische versie van de Bijbel op het internet”, aldus de autoriteiten. Maar volgens christenen beschikken veel mensen niet over internet in Oezbekistan, waar het gemiddelde inkomen hooguit 7 euro per dag is.
De internationale Slavische Evangelie Vereniging (SGV) zegt dat het incident in een tijd komt van groeiende druk op protestantse christenen in de voormalige Sovjetrepubliek. „De autoriteiten leggen steeds meer beperkingen op protestantse kerken en andere religieuze organisaties in Oezbekistan”, meldt Joel Griffith van de SGV, die plaatselijke kerken ondersteunt.
Alleen geregistreerde kerken mogen legaal religieuze literatuur drukken of importeren. Maar zelfs in die gevallen worden Bijbels en andere christelijke boeken en publicaties in beslag genomen door politieagenten die kerken binnenvallen, aldus plaatselijke christenen.
De druk wordt door lokale christenen en westerse organisaties in verband gebracht met de als autocratisch ervaren stijl van president Islam Karimov in het overwegend islamitische land van 28 miljoen mensen. Hij zou het gevaar van „religieus extremisme” gebruiken om in zijn ogen gevaarlijke groepen neer te slaan.
Oezbekistan staat op de elfde plaats op de lijst van 50 landen waar volgens de christelijke organisatie Open Doors christenen het meest worden vervolgd.