„Vrouw moet gevolgen abortus weten”
AMSTERDAM – Diepingrijpend waren de gevolgen van de abortus die ze onderging. Irene van der Wende zet zich er nu voor in de zwijgzaamheid rond de ingreep te doorbreken.
Gisteren was het veertig jaar geleden dat de eerste legale abortus in Nederland werd uitgevoerd. Daarom heeft Van der Wende samen met anderen die een abortus ondergingen, stichting AbortusInformatie.nl opgericht.
Voor iedere 5,5 kinderen die in Nederland worden geboren, wordt er één geaborteerd. In 2009 werden 185.000 kinderen levend geboren; van zo’n 33.000 kinderen werd het leven in de moederschoot beëindigd. „De maatschappij praat makkelijk over abortus, maar de gevolgen worden verzwegen”, zegt Van der Wende. Ze is nationaal coördinator voor de Silent No More Awareness Campaign, die deze gevolgen onder de aandacht wil brengen. „De opluchting die er eerst kan zijn na een abortus, kan veranderen in gevoelens van onder andere schuld, verdriet, en depressie. Vrouwen hebben recht op alle beschikbare feiten.”
Van der Wende onderging een abortus nadat ze verkracht was. Wanhopig en half verdoofd besloot ze naar een abortuskliniek te gaan. Toen ze andere vrouwen in de wachtruimte hoorde vertellen waarom ze hun kind lieten weghalen, drong tot haar door wat ze ging doen. „Ik legde de hand op mijn buik en zei: Ik ben een moeder; ik heb een baby in me.” Een verpleegster verzekerde haar dat dit een normale reactie was en dat het goed was wat ze ging doen. De arts werd boos toen hij ervan hoorde. Ze had toch al getekend?
De ingreep werd min of meer onder dwang uitgevoerd. Een halfjaar hield ze last van bloedingen. Erger waren de gevoelens van wroeging en schuld. Op video’s zag ze hoe baby’s van twaalf weken reageerden op abortusinstrumenten. Steeds meer realiseerde ze zich hoe wreed het vernietigen van deze kleine mensjes plaatsheeft. Later las ze dat van de vrouwen die na misbruik zwanger raakten, 30 procent een abortus laat uitvoeren, maar van die groep krijgt 80 procent daar spijt van.
Van der Wende omschrijft het –ze plaatste haar levensverhaal op internet– als een trauma dat ze 25 jaar meedroeg totdat ze de stilte doorbrak. Van der Wende verdiepte zich in de gevolgen die abortus kan hebben, ook lichamelijk: grotere kans op problemen tijdens volgende zwangerschappen; ook een groter risico op borstkanker.
AbortusInformatie.nl geeft voorlichting en biedt hulp bij verwerkingsproblemen. Daarnaast wordt gedacht aan een meldpunt voor gedwongen abortussen.
„Momenteel zijn er zo’n vijftig mensen bij betrokken”, stelt Van der Wende. „Mensen uit allerlei geledingen staan klaar om te helpen: artsen, verpleegkundigen, kraamverzorgsters, jeugdwerkers, verloskundigen, maatschappelijk werksters, therapeuten en een netwerk aan opvangadressen door geheel Nederland. Dit boven op mensen die helpen met het bouwen van de website, een filmmaker, een vertaler en dergelijke. Samen staan we klaar om de volgende generaties van Nederland te redden.”
„Informatie vooraf kan leed achteraf voorkomen”, verklaart de initiatiefneemster van de stichting. „De bestuursleden van AbortusInformatie.nl hebben allemaal pas na hun abortus het werkelijke besef gekregen dat het om een echt kindje gaat.” Daardoor begrijpen ze volgens haar het leed van anderen.