Rouvoet: Strategisch stemmen hielp D66
Het strategisch stemmen van een deel van de orthodox-christelijke kiezers heeft er mogelijk toe geleid dat we nu opgescheept zitten met een kabinet waarin D66 participeert.
Dat zei ChristenUnie-leider Rouvoet zaterdag op het uniecongres van zijn partij. „Stel nu eens dat de ChristenUnie op 22 januari twee zetels of zelfs maar één zetel meer had gekregen… Zou het dan niet anders gelopen zijn? Zou het CDA dan ook een coalitie met twee van de drie paarse partijen verkozen hebben boven de ChristenUnie, waarmee een daadwerkelijke versterking van de christelijke politiek wordt bereikt?” speculeerde Rouvoet.
Dat het antwoord beslist nee moet zijn, durfde hij niet te zeggen. „Maar ik heb de laatste dagen wel gedacht: Wat heet strategisch stemmen? Het blijkt dat je maar beter de stem van je hart kunt volgen, want iedere stem telt!”
Op het congres nam de partij officieel afscheid van drie oud-kamerleden: Van Dijke, Stellingwerf en Veling. Alledrie kregen zij een onderscheiding: een gouden speldje met het logo van de CU: twee handen die ineen worden geslagen. Ook werden ze alledrie benoemd tot bijzonder adviseur van de partij. Commentaar van Van Dijke: „Weet wel waar je aan begint als je mij gevraagd en ongevraagd advies laat geven.”
Veling gaf aan „met gemengde gevoelens” naar het congres te zijn gekomen. „Toch is het goed hier te zijn. En laat ik er maar helder over zijn: ik ben met enthousiasme aan iets begonnen, maar dat is niet geslaagd. Ik ben op grenzen gestuit, dat is niet anders.” Eén ding is er waar de oud-lijsttrekker niet rouwig om is. „Ik ben blij dat ik niet meer ben overgeleverd aan de beurskoersen van uw waardering”, zo voegde hij de ietwat verlegen kijkende congresgangers toe.
De onrust over Velings gedwongen vertrek is nog niet volledig geluwd, zo bleek zaterdag. De Hengelose afgevaardigde Oostra sprak zijn ongenoegen uit over de manier waarop het uniebestuur de zaak heeft afgehandeld. Het bestuur heeft GMV-directeur Westert gevraagd met ontevreden partijleden te gaan spreken. Westert heeft dat gedaan en over zijn activiteiten gerapporteerd aan het bestuur. Volgens Oostra moet elk partijlid inzage krijgen in het rapport. Omdat dat niet gebeurd is, wil hij alsnog een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond het afserveren van Veling. Oostra kreeg zaterdag geen steun van andere afgevaardigden. Wel spraken velen de mening uit dat dit dossier nu gesloten moet worden.
Het destijds afgetreden lid van het uniebestuur Y. Drost is het daarmee niet eens. Hij schreef vorige week een open brief naar de algemene vergadering van het GPV, waarin hij de partij een „doofpottencultuur” verwijt. Volgens hem zijn alle feiten over het terugtreden van Veling nog lang niet boven tafel.
’s Middags sprak het congres van de ChristenUnie over een conceptstrategienota. Daarin probeert de partij haar strategie voor de komende jaren te bepalen.
In grote eensgezindheid keurde het congres de statuten voor de landelijke en lokale ChristenUnie goed. Daarmee zijn de laatste stappen in zicht op de weg naar volledige fusie van RPF en GPV. Die fusie zal naar verwachting eind dit jaar formeel voltrokken worden.