Aan de slag met rotsplanten
Altijd al een rotstuin willen aanleggen? Lees het instructieve handboek dat verschenen is ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Nederlandse Rotstuinvereniging (NRV).
Voor een rotstuin is geen grote tuin nodig. Juist in een kleine tuin kun je veel alpiene planten (bergplanten) onderbrengen. Zelfs een plantenbak of een trog op een balkon of terras vormt een goede groeiplaats voor de planten die oorspronkelijk alleen in het gebergte voorkomen.
Het boek van de NRV begint met het beschrijven van rotsplanten in hun natuurlijke omgeving en hun groeiplaatsen. Vervolgens is te lezen hoe je aan deze planten kunt komen: vermeerderen door zaaien, stekken of naar speciale verkopingen van rotsplanten gaan.
In het boek wordt er duidelijk op gewezen dat planten in het wild verzamelen verboden is. De bergflora heeft al veel te lijden van wintersport en toerisme. Veel bergplanten behoren tot de bedreigde soorten en bescherming van hun natuurlijke groeiplaats is dan ook dringend gewenst.
In de bergen is op grotere hoogte de groeiperiode maar kort, wat betekent dat de meeste soorten in het voorjaar bloeien. In de korte groeitijd moeten de planten tot bloei komen en moet het zaad rijpen en verspreid worden voordat de eerste sneeuw gaat vallen. Een rotstuin is dus meestal het mooist in het voorjaar, als de meeste planten in bloei staan.
Het boek beschrijft allerlei mogelijkheden om met rotsplanten aan de slag te gaan. Hiervoor is het niet noodzakelijk dure brokken steen te kopen, afvalstenen en oude straattegels zijn ook prima bruikbaar.
Het zijn vooral de stenen en de grondsoort die in belangrijke mate de plantkeus bepalen. In een veentuin met zure grond groeien andere planten dan tussen kalkstenen. Wie een verzamelaar is en liefst een grote verscheidenheid aan planten bijeen wil brengen, kan met rotsplanten goed uit de voeten.
Er zijn verschillende boeken over alpiene planten en rotstuinen op de markt, maar de NRV is erin geslaagd om praktische kennis te bundelen, allerlei ideeën aan de hand te doen en dit met veel instructieve illustraties tot een prachtige uitgave te verwerken.
De meeste liefhebbers van rotsplanten zijn geboeid geraakt door trektochten in de bergen of door contacten met andere rotstuinbezitters. Onder hen zijn er die kosten noch moeite sparen om moeilijke soorten in hun tuin te laten groeien en bloeien of een alpiene kas hebben gebouwd om gevoelige soorten onder te brengen. De grond en het klimaat wijken in ons lage land sterk af van dat in de bergen, maar wie toch een stukje bergflora bij zijn woning wil realiseren, kan met dit boek zijn voordeel doen.
Mede n.a.v. ”Handboek voor de Rotstuin. Tips, technieken, toepassingen”, Wiert Nieuman en Wim van Kruisbergen (red.); uitg. NRV, Helmond, 2011; ISBN 978 90 815879 1 4; 240 blz.; € 24,95. www.rotsplantenvereniging.net