Ochtenddiarree / Parodontitis / Driftaanvallen
Sinds 2009 heb ik last van ochtenddiarree. Ik volg een glutenvrij dieet wegens coeliakie. Bij een operatie in 2006 is de halve dikke darm weggehaald. Bij inwendig darm- en ontlastingonderzoek werd onlangs niets verkeerds gevonden. Is er misschien gal- of leveronderzoek nodig?
Bij u kan een aantal zaken van belang zijn. Ten eerste kan de coeliakie aanleiding geven tot diarreeklachten. De vraag is dan ook hoe goed de coeliakie onder controle is. Dit kan door middel van bepaling van antistoffen tegen gluten in het bloed, dan wel door het nemen van weefselmonsters (biopten) uit de dunne darm.
Als de coeliakie niet meer actief is, kan het feit dat u een darmoperatie hebt ondergaan ook aanleiding zijn tot diarreeklachten. Zeker als de rechterhelft van de dikke darm is weggehaald, want dan wordt ook de klep tussen dunne en dikke darm verwijderd. Daardoor stroomt de inhoud van de dunne darm gemakkelijker door naar de dikke darm en dit ka n aanleiding geven tot diarreeklachten.
Daarnaast valt nog te denken aan het prikkelbaredarmsyndroom. In dat geval helpen vezels, bijvoorbeeld in de vorm van Metamucil dan wel Volcolon, vaak goed om de diarree te verminderen. Dit zou u op proef kunnen proberen.
Ik denk niet dat onderzoek van de lever en de galweg u in dezen verder helpt.
Dr. D. J. Bac, maag-darm-leverarts
Ik heb parodontitis. Zowel de tandarts als de parodontist vindt de situatie zo ernstig dat een kunstgebit noodzakelijk lijkt in verband met botafbraak. Zijn er nog andere mogelijkheden?
Uw tandarts heeft u in verband met ernstige parodontitis (ontstekingen van het tandvlees en het kaakbot waardoor de tanden en kiezen los kunnen gaan staan) doorverwezen naar een tandarts die is gespecialiseerd in tandvleesbehandelingen, een tandarts-parodontoloog.
Beiden zijn na een ongetwijfeld zorgvuldige diagnose tot de conclusie gekomen dat uw tandvleesaandoening zodanig ernstig is dat uw tanden en kiezen helaas niet meer te behouden zijn en een kunstgebit noodzakelijk is.
De enige optie die overblijft na verwijdering van uw eigen tanden is vervaardiging van een zo comfortabel mogelijk ”klikgebit” door middel van implantaten (kunstwortels). Hierover zal uw tandarts u uitgebreid kunnen informeren.
A. van Horssen, tandarts
Mijn man (1960) is op 4-jarige leeftijd met elektroshocks behandeld vanwege driftaanvallen. Zijn moeder gebruikte, ook tijdens de zwangerschap, anti-epileptica en middelen tegen migraine. Leren op school ging moeilijk. Ook later ging het aanleren van vaardigheden, zoals internetten, zeer moeizaam. Kunnen de shocks en de medicijnen van zijn moeder de hersenen hebben beschadigd? We zoeken erkenning, is er een belangenorganisatie hiervoor?
Het is niet geheel zeker welk medicijn uw schoonmoeder gebruikte, maar ongetwijfeld is het fenobarbital of fenytoïne geweest. Dit middel kan remmend werken op de ontwikkeling van hersenfuncties tijdens de zwangerschap. Stoppen met deze pillen is geen optie vanwege gevaar op epileptische aanvallen. Na de bevalling kunnen de gevolgen zichtbaar worden door moeilijker gedrag, aandachts- en leerproblemen. Elektroshocktherapie (ect) bij kinderen kan leiden tot geheugenklachten en verstandelijke achteruitgang, zo blijkt uit rapportages.
Los van dergelijke factoren is het goed te bedenken dat aanleg een rol kan spelen: ook na een normale zwangerschap en zonder ect komen leer- en gedragsproblemen voor. Proberen erkenning te vinden door te wijzen op de oorzaak, zal leiden tot teleurstelling, omdat dit de problemen niet oplost. Erkenning komt voort uit het accepteren van iemand zoals hij is met alle vaardigheden en beperkingen. De nadruk moet dan liggen op wat een mens wél kan en niet op wat hij niet kan.
Dr. H. Kerkhoff, neuroloog