Kerk & religie

Christendom veroverde duizenden eilanden

SUVA – Oceanië was een van de eerste gebieden waar protestantse zendelingen in de 19e eeuw het Evangelie brachten. Velen van hen kwamen om door ziekte, geweld of kannibalisme. Toch bekeerden de meeste inwoners van de duizenden eilanden in de Grote Oceaan zich tot het christendom.

24 February 2011 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 13:50
Een kerkdienst van een methodistengemeente in Fiji. Op sommige eilandengroepen in Oceanië krijgen christenen het steeds moeilijker. Foto RD
Een kerkdienst van een methodistengemeente in Fiji. Op sommige eilandengroepen in Oceanië krijgen christenen het steeds moeilijker. Foto RD

Nog steeds noemt bijna driekwart van de bevolking van Oceanië –Australië, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea en 26 kleinere eilandenstaten– zich christen. Maar de groei is er een beetje uit.

Volgens het onlangs verschenen handboek ”Operation World”, dat cijfers geeft over het wereldwijde christendom, telt Oceanië bijna 36 miljoen inwoners. Van hen zijn er 26,5 miljoen christen. Hun aantal neemt jaarlijks toe met 0,9 procent, maar dat is minder dan de groei van de bevolking (1,3 procent). Niet-religieuzen (2,2 procent), moslims (4,2 procent) en boeddhisten (5,0 procent) lijken de toekomst te hebben.

Het gezicht van het christendom in Oceanië verandert snel. De kerken in Australië en Nieuw-Zeeland vechten vooral tegen de secularisatie, terwijl christenen op de eilandengroepen in de Stille Oceaan steeds meer te maken krijgen met immigranten die een andere godsdiensten meebrengen.

In Polynesië verliezen de traditionele kerken veel leden aan het mormonisme. In Tonga en Amerikaans-Samoa behoort al meer dan 20 procent van de inwoners tot de mormoonse kerk, de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. In Amerikaans-Samoa en Frans-Polynesië is dat meer dan 10 procent.

In Oceanië –met uitzondering van Papoea-Nieuw-Guinea– hebben maar weinig bevolkingsgroepen nooit het Evangelie gehoord. Toch zijn er nog honderden talen waarin geen Bijbel beschikbaar is. Er is nog veel werk te doen voor Wycliffe Bijbelvertalers.

Abel Tasman

Op sommige eilandengroepen krijgen christenen het steeds moeilijker. Neem Fiji, een land dat bestaat uit 322 eilanden, waarvan er ongeveer 110 bewoond zijn. De Nederlander Abel Tasman uit het Groningse Lutjegast ontdekte de archipel in 1643. De Fiji-eilanden waren van 1874 tot 1970 een Britse kolonie. Van de ruim 850.000 inwoners heeft bijna 37 procent een Indische achtergrond. Hun voorouders werden rond 1900 naar Fiji gebracht om op de Britse plantages te werken.

Fiji is voor 65 procent christelijk, maar ook het hindoeïsme heeft er veel aanhang. Ruim een kwart van de bevolking –bijna 238.000 mensen– hangt deze godsdienst aan. Toch groeit alleen het christendom: met 1,2 procent per jaar. Dat is sneller dan de gemiddelde toename van de bevolking (0,62 procent per jaar). Met name evangelicale kerken en charismatische gemeenten oefenen aantrekkingskracht uit. ”Operation World” spreekt voorzichtig van een opwekking.

Sinds president Ratu Josefa Iloilo van Fiji in 2009 alle macht in de eilandstaat naar zich toetrok, verslechtert echter de positie van christenen. Zo mag de Methodistische Kerk, die 150 jaar lang in feite de staatskerk was, tot 2014 geen landelijke conferenties houden. Ook verbiedt de regering bepaalde regionale bijeenkomsten van de kerk. Het militaire regime houdt graag de touwtjes in handen.

Verzoening

De grootste uitdaging voor de kerk op de Fiji-eilanden is het bereiken van de Indiërs, van wie nog geen 0,3 procent christen is. Deze voormalige slaven en gastarbeiders zijn vaak het slachtoffer van racisme. Doordat eerst de Britten en vervolgens ook de Fijiërs hen slecht behandelden, staan ze nauwelijks open voor het Evangelie. Zendingsorganisatie roepen op tot gebed voor inkeer en verzoening voor het land.

Dit is het laatste deel in een elfdelige serie over christen-zijn wereldwijd. Aanleiding is de verschijning van het handboek ”Operation World”, dat trends in het wereldwijde christendom beschrijft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer