Grote steden moeten fors bezuinigen
De gemeente Den Haag gaat de komende vier jaar zeker 80 miljoen euro bezuinigen. Bij de gemeente Amsterdam zouden veel meer banen op de tocht staan dan vorige week werd bekendgemaakt. Volgens burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft het regeerakkoord gevolgen voor zowel het sociale beleid als de plaatselijke economie van de havenstad.
In de drie grote steden van ons land is geschrokken gereageerd op de consequenties van de verslechterende economie en de aangekondigde bezuinigingen in het regeerakkort van CDA, VVD en D66.
De gemeente Den Haag gaat de komende vier jaar zeker 80 miljoen euro bezuinigen. Dat is volgens VVD-wethouder L. Engering (Financiën) noodzakelijk om de begroting sluitend te houden bij verslechterende financiële omstandigheden.
Het bezuinigingsbedrag van 80 miljoen euro is een voorlopige raming, die onder meer is gebaseerd op de vermoedelijke gevolgen van het regeerakkoord. Wethouder Engering erkent dat het goed mogelijk is dat het bedrag nog fors hoger uitvalt. Als de economie slecht blijft draaien, neemt het aantal bijstandsgerechtigden ongetwijfeld toe. „De ontwikkeling van de bijstand is moeilijk in te schatten”, zegt Engering. „Die kan in de tientallen miljoenen euro’s lopen. Deze bedragen zijn nog niet verwerkt in dit bezuinigingsbedrag.”
Engering denkt dat draconische maatregelen, zoals een vacaturestop bij de gemeente, tijdelijk opschorten van onderhoudswerk en sluiting van instellingen, niet nodig zullen zijn. Desondanks lijkt het onvermijdelijk dat de inwoners van Den Haag de komende jaren te maken krijgen met gemeentelijke lastenverzwaring.
In Amsterdam leiden het regeerakkoord en de recessie tot een verlies van veel meer banen dan vorige week werd aangekondigd, aldus vakbond Abvakabo FNV. De gemeente zei toen dat er 600 tot 700 banen gaan verdwijnen. Abvakabo FNV sprak vrijdag echter van een verlies van 1200 tot 1400 banen.
Volgens de bond heeft de inkrimping van het ambtenarenapparaat bij de centrale stad ook gevolgen voor de stadsdelen. Regiobestuurder R. Cornelisse schat dat daar vijfhonderd mensen hun baan kunnen kwijtraken. De gemeente Amsterdam noemt de cijfers van Abvakabo FNV „onzin.” Het is nog niet duidelijk of er ook gedwongen ontslagen zullen vallen. „Dat proberen we zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus Gerritsen. Abvakabo FNV vindt gedwongen ontslagen onacceptabel. De bond roept de gemeente op om een vacaturestop in te voeren, maar daar ziet Amsterdam voorlopig niets in.
De gemeente Rotterdam brengt over tien dagen een voorjaarsnota uit waarin de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord voor Rotterdam staan beschreven. Volgens Opstelten en wethouder van Sociale Integratie J. van der Tak kan het akkoord van CDA, VVD en D66 gevolgen hebben voor zowel het sociale beleid van Rotterdam als de plaatselijke economie. Van der Tak (CDA) noemde als voorbeelden de bijstand en de gesubsideerde arbeid. „Maar ook bij de aanleg van de tweede Maasvlakte en de vernieuwing van de woonwijken moet daadkracht getoond worden.”
Bezuinigingen van de rijksoverheid kunnen de gemeente miljoenen euro’s aan inkomsten uit het Gemeentefonds schelen. Van der Tak toonde zich ook bezorgd over de inburgering van allochtonen. Volgens het nieuwe regeerakkoord moeten allochtonen die voor 1998 naar Nederland kwamen, hun inburgeringscursus zelf betalen. De wethouder vreest dat veel Rotterdammers de cursus van 6000 euro niet kunnen betalen en in de illegaliteit verdwijnen.